Yunuslarla Müzik İletişimi: Yeni Bir Araştırma
Yakın zamanda Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) araştırmacılar, Yeni Güney Galler’de (NSW) müzik çalma yoluyla son derece zeki olan bu memelilerle iletişim kurma konusunda dikkat çekici bir başarıya imza attıklarını duyurdular. Araştırma kapsamında, geçen Aralık ayında bir teknenin güvertesinden sanatçılar flüt, pikolo flüt ya da ahşap Hint flütü çalarak veya şarkı söyleyerek yunuslarla etkileşimde bulundular.
Araştırmacılar, yunusların müzikten etkilendiğini gözlemlediler ve yunusların araştırmacıların çağrılarına verdikleri yanıtlar, bir su altı mikrofonu aracılığıyla kaydedildi. ANU Müzik Okulu’ndan flüt sanatçısı Sally Walker, çalmaya başladıktan yalnızca birkaç dakika sonra bir şişe burunlu yunus sürüsünün tekneye yaklaştığını belirtti.
Sürünün Dansı
Walker, Perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısında, “Bir yunus, tekneyle aynı hızda doğrudan altımızdan süzüldü ve sürünün geri kalanı bu yunusun etrafında adeta dans etti” dedi. “Yüksek frekanslar ve aralarında belirli aralıklar bulunan notalar, yunusları çekiyor ve heyecanlandırıyor gibiydi. Imagine teknesinin personeli, hem limanda hem de denizde alışıldığından daha fazla sayıda yunus gördüğümüzü belirtti.”
Yirmi beş yıldan uzun bir süredir yunuslarla insan etkileşimlerini araştıran yunus uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı Olivia De Bergerac, memelilerin canlı müziğe nasıl tepki verdiği konusunda çok az şey bilindiğini ifade etti. De Bergerac, “Yunuslar sesler dünyasında yaşarlar. Birbirlerine, alınlarında bulunan melon adı verilen bir yağ dokusu kütlesi aracılığıyla bilgi hologramı olarak ses göndererek iletişim kurarlar. Bu nedenle, insanlar olarak yunuslarla müzik aracılığıyla iletişim kurabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Araştırmanın bir sonraki aşamasında, bir su altı hoparlörü kullanılarak yunuslar için özel müzikler çalınacak. Bu aşamada, yunusların hangi seslere daha duyarlı oldukları ve verdikleri tepkinin suyun üstündeki müzikten nasıl farklılık gösterdiği incelenecek.