Yıldız Öz Samaha: Mutfak Kültürünün Tutkunu
Çok kalabalık bir Mardinli ailede dünyaya gelen Yıldız Öz Samaha, Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyüyerek zengin bir gastronomi kültürü ile tanıştı. Uzun araştırma ve denemeler sonucunda kaleme aldığı kitabı, eşsiz tatların ve zengin yemek kültürünün iki önemli şehrinden lezzetleri bir araya getiriyor. Özellikle Amerika ve Avrupa’dan birçok lezzet meraklısının ilgisini çeken “Yıldızlı Tarifler” kitabı, unutulmaya yüz tutmuş birçok lezzeti gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Yıldız Öz Samaha, merak edilen soruları PembeNar Editörü Gülşah Karaman’a yanıtladı.
Yıldız Öz Samaha Kimdir?
1975 yılında İskenderun’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi burada tamamladıktan sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Turizm ve İşletme bölümünü bitirdim. Kurduğum turizm şirketi sayesinde yıllarca başarılı organizasyonlara imza attım. Şu anda evli ve bir erkek çocuk annesiyim. Mardin ve Hatay yörelerine ait eşsiz lezzetleri gün yüzüne çıkaran çeşitli projeler üzerinde çalışıyorum. Ayrıca, UKDD Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği’nin İstanbul üyelerinden biriyim.
Gastronomiye Olan İlginiz Nereden Geliyor?
Kalabalık bir Mardinli aileye mensup olmam ve Hatay gibi birçok medeniyeti bir arada barındıran bir şehirde büyümem, benim için büyük bir ayrıcalık. Bizim evimizde mutfak her zaman kalabalık bir ortamda dönerdi; yemekler hep birlikte yenirdi. Yani, herkes bir işin ucundan tutar, yemek yapımına katkıda bulunurdu. Bu ortamda, küçük yaşta birçok yemeği hazırlamayı öğrenmek kaçınılmaz oldu. Mardin ve Hatay, Türkiye’nin en popüler gezi rotaları arasında yer alıyor. Bu bölgelerin lezzetleri de bir o kadar meşhur. Yüzyılların deneyimi ve birikimi ile muazzam bir yemek kültürü gelişmiş. Ancak bu lezzetleri titizlikle ele alan bir kitap yoktu. Bu yüzden kitap yazma fikri doğdu. Mardin ve Hatay’a ait bu lezzetleri derleyip sunmak benim için ayrıcalıklı bir tecrübe oldu.
“Yıldızlı Tarifler” Kitabınızı Anlatır Mısınız? Okuyucuları Neler Bekliyor?
Kitabımda yer alan lezzetler, aslında bizim mutfağımızda yer alan ve yüzyıllardır yapılan yemekler. Mardin ve Hatay yöresine ait bu tariflerin yanı sıra, benim tarzımla hazırladığım ve küçük dokunuşlarla zenginleştirdiğim tarifler de bulunuyor. Kitabımdaki her bir tarifi, evlerinizde kolayca hazırlayabileceğiniz şekilde sundum. Amacım, bu lezzetleri yeni nesillere aktarmak ve onların da bu muhteşem tatları deneyimlemesini sağlamak.
Kitabınızda Sizin En Çok Yaptığınız ve Damak Tadınıza Uygun Hangi Yemekler Var?
Kitabımda yer alan tüm yemekleri sıkça yapıyorum. Mardin ve Hatay’ın yanı sıra, birçok yörenin mutfağına ait yemekleri de dostlarıma sunmayı çok seviyorum. Özellikle maklube kaburga dolması ve susuz kısır, misafirlerim tarafından çok beğeniliyor. Ancak Mardin içli köftesi, benim ve dostlarımın favorisi. Bu nedenle, sadece Mardin ve Hatay mutfağı değil, diğer yörelerin lezzetlerini de paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Yıldız Öz Samaha’nın Türkiye’deki Lezzet Durakları Nereler?
Çocukluğumun değişmeyen lezzeti olan İskenderun Petek Pastanesi, harika kuru baklavası ve efsanevi künefesi ile kesinlikle tavsiye edeceğim bir mekan. Ayrıca, Cercis Murat Konağı da Mardin’in en lezzetli yemeklerini bulabileceğiniz yerlerden biri. Yolu düşenlerin bu mekanları ziyaret etmesini şiddetle öneririm.