Yeni Yıla Lezzet Dolu Mezelerle Merhaba!
Yeni yıla nasıl girerseniz, tüm yıl boyunca o şekilde devam edersiniz derler. Bu yüzden, yeni yıla merhaba derken, sofralarınızı zenginleştirecek ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz muhteşem meze tarifleri ile dolu bir yılbaşı sofrası hazırlamanızı öneriyoruz. İşte yılbaşı sofranızı renklendirecek, ağızları sulandıracak ve iştah açacak lezzetli meze tarifleri:
Pancarlı Humus
Malzemeler:
- 1 bardak haşlanmış pancar
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı tahin
- 2 diş sarımsak
- Yarım limonun suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Kimyon
Üzeri için:
- Çörek otu
Nasıl yapılır?
Öncelikle pancarları soyup, küçük parçalar halinde doğrayarak haşlayın. Haşlandıktan sonra, pancarları soğuk suda bekleterek kararmasını önleyin. Haşlanmış nohutların kabuklarını soyun ve bir rondoya yerleştirin. Üzerine pancarı ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Daha sonra tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kimyonu ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekmeye devam edin. Eğer karışım çok yoğun olursa biraz su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Hazırladığınız pancarlı humusu bir tabağa alarak üzerine çörek otu serpiştirip servis edin.
Haydari
Malzemeler:
- 500 gram süzme yoğurt
- 50 gram beyaz peynir
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1/2 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
Süzme yoğurdu bir karıştırma kabına alın. Beyaz peyniri rendeleyip ekleyin. Sarımsakları küçük parçalar halinde doğrayıp yoğurt karışımına ilave edin. Zeytinyağını küçük bir tavada ısıtın, ceviz içini ekleyip birkaç dakika soteleyin. Nane ekledikten sonra tavayı ocaktan alın. Tüm malzemeleri bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın ve ardından hazırladığınız haydarayı servis tabağına alarak soğuk servis edin.
Muhammara
Malzemeler:
- 6 közlenmiş kırmızı biber
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 1.5 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1.5 tatlı kaşığı kimyon
- 2 su bardağı ceviz içi
- 4 dilim bayat ekmek ya da tost ekmeği
- 3/4 çay bardağı zeytinyağı
- 3–4 yemek kaşığı nar ekşisi
- Tuz
- Karabiber
Üzeri için:
- Maydanoz
Nasıl yapılır?
Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardıktan sonra mutfak robotuna alın. Diğer malzemeleri de ekleyip püre haline gelene kadar karıştırın. Muhammara karışımını servis tabaklarına alarak üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirin ve zeytinyağı gezdirerek ekmek dilimleri ile birlikte sunun.
Balkabaklı Humus
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış bal kabağı
- 3-4 yemek kaşığı tahin
- 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş dövülmüş sarımsak
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
Üstü için:
- Kabak çekirdeği içi
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Nasıl yapılır?
Blender ya da mutfak robotuna nohut ve bal kabağını koyun. Üzerine tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz, kimyon ve sarımsağı ekleyerek karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çalıştırmaya devam edin. Hazırladığınız humusu servis tabağına alıp üzerine kabak çekirdeği ve zeytinyağı ile süsleyerek servis edin.
Çerkes Tavuğu
Malzemeler:
- 300 gr. tavuk (göğüs, but ya da kanat)
- 1 avuç ceviz içi (bir çay bardağından biraz fazla)
- 3 diş sarımsak
- 3 dilim bayat ekmek
- 1 litre su
- Tuz
- İsteğe göre tereyağı, kırmızı biber
Nasıl yapılır?
Tavuğu 1 litre suda tuz ekleyerek yaklaşık 20 dakika haşlayın. Haşlanan tavukları süzgeçle çıkarın. Eğer kemikli tavuk kullandıysanız, kemiklerinden sıyırarak ince ince didikleyin. Bayat ekmek dilimlerini tavuğun haşlandığı suda ıslatın. Ceviz içlerini ve sarımsakları dövün. Didiklediğiniz tavuğu, ıslatılmış bayat ekmek, sarımsak ve tuz ile karıştırarak ezin. Hazırladığınız Çerkes tavuğunu servis tabağına alıp, isteğe göre üzerine kavrulmuş tereyağı ve kırmızı biber dökün, ceviz parçaları ile süsleyerek servis edin.
Havuç Tarator
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 adet havuç
- 2 diş sarımsak
- 250 gr süzme yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Çeyrek tatlı kaşığı muskat
- 3 yemek kaşığı ceviz
Nasıl yapılır?
Havuçları soyup rendeleyin. Zeytinyağını tavaya alıp rendelenmiş havuçları ekleyin ve havuçlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Son olarak tereyağını ekleyip erittikten sonra tavayı ocaktan alın. Kavrulmuş havuçları bir karıştırma kabına aktarın ve süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak, tuz, muskat ve cevizi ekleyip karıştırın. Havuç taratoru servis tabağına alıp zeytinyağı ile birlikte sunun.
Somon Ceviche
Malzemeler:
- 500 gram somon fileto
- 3 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet küçük boy acı kırmızı biber
- 1/2 demet taze kişniş
- 1/4 demet maydanoz
- 1 adet orta boy kırmızı soğan
- 1 diş sarımsak
- 1/2 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
Somon filetoyu derisinden ve kılçıklarından tamamen ayırarak ince ve küçük parçalar halinde dilimleyin. Taze kişniş ve maydanozu incecik kıyın. Sarımsağı rendeleyin. Acı kırmızı biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardıktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Cam ya da metal bir karıştırma kabına aldığınız somon parçalarını taze sıkılmış limon suyu ve zeytinyağı ile harmanlayın. İncecik kıyılmış yeşillikler, rendelenmiş sarımsak, doğranmış acı biber ve tuzu ekleyip karışımı en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Servis için ince doğranmış kırmızı soğan ile birlikte sunun.
Atom Meze
Malzemeler:
- 4 adet kuru Arnavut biberi
- 450 gr süzme yoğurt
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Sıcak su
Nasıl yapılır?
Bir kaseye kurutulmuş Arnavut biberlerini alın ve üzerini kaplayacak kadar sıcak su ile ıslatıp 5 dakika bekletin. Bu işlem biberlerin yumuşamasını sağlayacaktır. Bu esnada, süzme yoğurdu, ezilmiş sarımsak ve tuzu bir kapta birleştirip çırpma teli ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Tereyağını tavaya alarak eritin. Isladığınız biberleri bir parmak kalınlığında doğrayın ve eriyen tereyağına ilave edin. Biberler renk alana kadar orta ateşte pişirin. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı tabağa yayarak üzerine biberleri yağıyla birlikte dökün. Kızarmış ekmek ile birlikte ılık olarak servis edin.
Falafel
Malzemeler:
- 1 su bardağı nohut
- 2 yemek kaşığı tahin
- Yarım su bardağı galeta unu
- 1 adet kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- 6-7 dal taze kişniş
- 2 yemek kaşığı susam
- 2 çay kaşığı kimyon
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz kişniş
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Kızartmak için:
- Sıvıyağ
Nasıl yapılır?
Nohutları bir gece önceden ıslatın ve tüm malzemeleri yıkadıktan sonra mutfak robotuna girecek şekilde parçalara bölün. Maydanoz, soğan, kişniş ve nohutları robotun içine ekleyin. Malzemeleri 2-3 seferde robottan geçirin. Ardından karışımı bir kaba alın, tüm baharatlar ve zeytinyağını ekleyerek yoğurun. Hamurunuzun kıvamının çok cıvık olmamasına dikkat edin. Hazırlanan harçtan ufak parçalar alarak yuvarlayın ve kızgın yağda kızartarak sıcak servis edin.
Tahinli Piyaz
Malzemeler:
- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 orta boy kuru soğan ya da 6-7 sap taze soğan
- 10 adet şeker domates ya da 1 adet orta boy domates
- Çeyrek demet maydanoz
- İsteğe göre 1 adet sivri biber
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım çay bardağı tahin
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- 1 diş sarımsak
Servis için:
- İsteğe göre 2 adet katı haşlanmış yumurta
- Siyah zeytin
Nasıl yapılır?
Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Şeker domateslerini 2-3 parçaya kesin. Maydanozları ince ince kıyın. Doğradığınız malzemeleri haşlanmış fasulyelerle karıştırıp servis tabağına alın. Sos için kullanacağınız sarımsağı bir miktar tuzla ezin ya da rendeyle rendeleyin. Tüm sos malzemelerini bir kase içinde çırpın. Piyazın üzerine sosu dökün ve isteğe göre haşlanmış yumurta ve zeytinlerle birlikte sunun.
Afiyet olsun!