Gülşah Karaman
Yeni yıl, sevdiklerinizle birlikte kutladığınız özel anlar ve lezzetli ikramlarla dolu bir gecedir. Bu yılbaşı gecesi, misafirlerinize sunabileceğiniz, herkesin keyifle tüketeceği ve özellikle çölyak hastaları veya glutensiz beslenenler için harika bir alternatif olan 5 farklı glutensiz kurabiye tarifi derledik. İşte, yılbaşı gecenizi tatlandıracak bu nefis kurabiye tarifleri!
1. Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler:
- 3 büyük yumurta
- 3 su bardağı pudra şekeri
- Çeyrek su bardağı kakao tozu
- Yarım çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığından az deniz tuzu
- 1 tatlı kaşığı vanilya özü
- 1 su bardağı bitter çikolata parçaları
- Üzerine serpmek için tuz
Nasıl yapılır?
Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın ve iki tepsiye yağlı kağıt serin. Bir kabın içinde yumurtaları hafifçe çırpın. Ardından pudra şekeri, kakao tozu, tarçın ve tuzu yumurtaların üzerine eleyin ve karıştırın. Son olarak vanilya ve çikolata parçalarını ekleyin, homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Hamuru fırın tepsisine çorba kaşığı ile dizin, aralarında 1 cm kadar boşluk bırakın. Kurabiyelerin üzerine deniz tuzu serpin ve 10-12 dakika pişirin. Bu kurabiyeleri 1 hafta boyunca kapalı bir kutuda muhafaza edebilirsiniz.
2. Mükemmel Fıstık Ezmeli Kurabiye
Malzemeler:
- 1 büyük yumurta
- 1 su bardağı fıstık ezmesi (ev yapımı ya da doğal olanlardan)
- 3/4 su bardağı esmer şeker
- 1/4 su bardağı toz şeker
- 2 çay kaşığı vanilya özü
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
Tüm malzemeleri bir kabın içine alın ve spatula ile karıştırın. Hamuru kapaklı bir kapta en az 3 saat buzdolabında dinlendirin. Fırını 180 derecede önceden ısıtın. Dondurma kaşığı ile hamurdan toplar çıkarın ve tepsiye dizin. Pişen kurabiyelerin 10 dakika soğumasını bekleyin; fazla soğutursanız sertleşebilir. 5 güne kadar buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.
3. Süper Yumuşacık Şekerli Kurabiye
Malzemeler:
- Yarım su bardağı oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 büyük yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 3 su bardağı glutensiz un karışımı
- 1/3 su bardağı süt
Üzeri için:
- Renkli şekerler
Nasıl yapılır?
Büyük bir kabın içinde tereyağını ve şekeri ekleyip krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtayı ve vanilyayı ekleyin, ardından glutensiz un karışımını ve sütü ekleyip karıştırmaya devam edin. Hamurun üzerini örtüp en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Fırını 180 derecede ısıtın. 1 çorba kaşığı hamur alıp yuvarlayın ve tepsiye dizin. 10-12 dakika, kenarları hafif kahverengi olana kadar pişirin. Kurabiyeler kabaracak ve fazla renk almayacaktır. Üzerini renkli şekerlerle süsleyin.
4. Kinoalı Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler:
- 1 su bardağı kinoa gevreği
- 1/3 su bardağı öğütülmüş keten tohumu
- 1/3 su bardağı dövülmüş badem
- 1 adet muz
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı bal
Nasıl yapılır?
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve fırını 170 derecede önceden ısıtın. Muzu püre haline getirin, ardından bal, tarçın ve kakao ile karıştırın. Kinoa gevreği, öğütülmüş keten tohumu ve dövülmüş bademi ekleyerek hafif yapışkan bir hamur elde edin. Arzu ettiğiniz büyüklükte toplar yapıp tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika, üzerleri hafif renk alana kadar pişirin. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin ve kurabiyelerin taban veya kenarlarını çikolataya batırarak soğutun.
5. Glutensiz Zencefilli Kurabiye
Malzemeler:
- 1 su bardağı badem unu
- 1/2 su bardağı akçaağaç şurubu
- 1/4 su bardağı pekmez
- 1 yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefil
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
- 1/3 su bardağı Hindistan cevizi unu
Nasıl yapılır?
Yağlı kağıdı fırın tepsisine serin ve fırını 180 derecede ısıtın. Badem ununu büyük bir karıştırma kabına alın, akçaağaç şurubunu ekleyin. Taze zencefili rendeleyin ve hamur için yumurtayı ilave edin. Vanilya, tarçın, zencefil ve deniz tuzunu ekleyip iyice karıştırın. Hamurun nemini azaltmak için Hindistan cevizi ununu ekleyin. Hamurdan kaşık alıp şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Tepsiyi fırına verin ve 12-15 dakika pişirin. Afiyet olsun!