1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Yeşil Topsöğüt Konakları Depremde Mağduriyet Yarattı

Yeşil Topsöğüt Konakları Depremde Mağduriyet Yarattı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Topsöğüt Konakları Depremde Hasar Gördü

Malatya’da, Yeşilyurt Belediyesi tarafından inşa edilen ve tapuları verildikten sadece 6 ay sonra, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde kullanılamaz hale gelen Yeşil Topsöğüt Konakları büyük bir mağduriyet yaratmıştır. İncelemeler sonucunda 7 blok ve 136 daireden oluşan konaklara ‘ağır hasar’ raporu verilmiştir.

Deprem sonrası konakların önünde toplanan depremzedeler, yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek üzere bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Bu etkinliğe CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız ve il yöneticileri de katılarak vatandaşlara destek verdiler.

Mağduriyetler ve Güven Sorunları

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Yeşilyurt Belediyesi’ne güvenerek ev alan vatandaşların yaşadığı mağduriyetleri vurguladı. Yıldız, Bostanbaşı, Yakınca, Yeşilyurt, Malatya ve deprem bölgelerinde ev sahibi olan herkesin, müteahhitten önce burayı denetleyen belediyeye ve devlete güvendiğini ifade etti. “Vatandaş, buradan ev alırken, ‘Belediye denetliyor, devletin bir deprem yönetmeliği var, birçok denetlemeden geçti’ düşüncesiyle güveniyor.” dedi.

  • Denetim Eksikliği: Yıldız, “Malatya’da yaşanan durumun artılarını gözlemleyemiyoruz. Buradaki vatandaşlar, denetleyen ve ruhsat veren değil, burayı yaptıran Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar tarafından reklamı yapılan, depreme dayanıklı olduğu iddia edilen yerden ev aldı.” şeklinde konuştu.
  • Hızla Yükselen Mağduriyet: “Tapuları ellerine geçtikten 6 ay sonra, ilk depremde mağdur oldular.” sözleriyle durumu özetledi.

Belirsizlik ve Güvensizlik Durumu

Yıldız, “Malatya’da deprem hepimizin canını yaktı, ancak deprem sonrası yaşanan belirsizlik, hepimizi daha fazla mağdur ediyor.” diyerek durumu daha da derinleştirdi. “Malatya’da vatandaşlar, evinin az, orta veya ağır hasarlı olup olmadığını bilmiyor ve devletin verdiği rapora güvenmiyor.” dedi.

Yeşilyurt Belediyesi’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği rapora da güvenmediğini belirten Yıldız, “Bakanlık bu binaya ağır hasarlı raporu vermişken, Yeşilyurt Belediyesi, üç ayrı üniversiteden hoca getirterek, binanın ağır hasarlı değil, orta veya az hasarlı olduğunu söylemiştir.” ifadelerini kullandı. Yıldız, vatandaşların hangi rapora güveneceğine dair sorular yöneltti.

Yapı Standartları ve Haklar

Yıldız, yapı ruhsatına göre binanın yapımında tuğla kullanılması gerekirken briket kullanıldığını iddia ederek, “Bu binanın ne şartlarda yapıldığını hepimiz biliyoruz. Burada oturanlar Kocaeli’nden gelen müteahhidi nereden tanısınlar? Yaptığınız kural dışılık ortada, vatandaşın hakkını savunun.” dedi.

Depremzedelerin Talepleri

Yeşil Topsöğüt Konakları’ndan ev sahibi olan Seda Güven, tüm birikimlerini bu eve yatırdığını belirterek, “Evime yeni taşındım ve şu an birçok borcum var. Belediyemize güvenerek ev aldım, ancak evin içinde malzeme kalitesinden dolayı sorunlar yaşadım.” dedi. Güven, deprem sonrası kendilerine ulaşılmadığını ve şu an çadırda yaşamak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Güven, depremzedeler olarak ya evlerinin parasının güncel fiyatıyla verilmesini ya da mevcut evlerin tamamen yıkılarak yenilerinin yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Yeşil Topsöğüt Konakları Depremde Mağduriyet Yarattı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin