BBC’nin haberine göre, İngiltere’de bilim insanları, yer fıstığı içeren gıdaların bebeklere en erken yaşta ne zaman verilebileceğini ve bu durumun potansiyel sonuçlarını mercek altına aldı. Araştırma, 4 ila 6 aylık bebeklere az miktarda yer fıstığı ezmesi verilmesinin, yer fıstığı alerjisi riskini %77 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.
Bağışıklık sisteminin gelişim sürecinde yer fıstığı tüketiminin alerjik reaksiyonları azaltabileceğine dikkat çeken araştırmada, çocukların bir yaşına geldiklerinde yer fıstığı içeren gıdalarla tanıştırılmasının, alerji riskini %33 oranında düşürebileceği vurgulandı.
Özellikle egzaması bulunan çocuklar için, uzmanlar çocuğun hazır olması durumunda, 4. aydan itibaren yer fıstığı içeren gıdalara geçiş yapılmasını öneriyor. Bu bağlamda, yer fıstığı ezmesinin kuru bir gıda olması sebebiyle anne sütü ile birlikte de verilebileceği belirtildi.
İngiltere’de sağlık yetkilileri, bebeklere 6 aya kadar katı gıda verilmemesi gerektiğini tavsiye ederken, uzmanlar bu politikada değişiklik yapılması gerektiğini savunuyor. Ülkede her 100 çocuktan ikisinin yer fıstığı alerjisi olduğu ifade ediliyor.
Öte yandan, yer fıstığı içeren gıdaların erken yaşlarda tüketildiği İsrail’de, yer fıstığı alerjisi oranlarının diğer ülkelere ve bölgelere göre çok daha düşük olduğu gözlemleniyor. Araştırmanın sonuçları, Alerji ve Klinik İmmünoloji dergisinde yayımlandı.