1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Yer Elması ile Lezzetli Tarifler

Yer Elması ile Lezzetli Tarifler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sonbahar ve kış mevsiminde popüler bir sebze olan yer elması, birçok kişi için nasıl kullanılacağı konusunda belirsizlik yaratmaktadır. Ancak yer elması, içerdiği nişasta ve zararlı maddelerin yokluğu sayesinde sağlık açısından son derece faydalıdır. A ve C vitamini bakımından zengin olan bu kök sebze, ayrıca demir açısından da önemli bir kaynaktır. Peki, yer elmasını yemeklerde nasıl değerlendirebiliriz? Tadı turp gibi hafif acı olan yer elması ile hazırlayabileceğiniz farklı tarifleri deneyerek bu besinin lezzetini keşfedebilirsiniz. İşte yer elması ile yapabileceğiniz 5 lezzetli tarif:

Yer Elması ile Lezzetli Tarifler

Fırında Yabani Havuçlu Yer Elması


Malzemeler:

  • Yarım kilo yabani havuç
  • Yarım kilo yer elması
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 kutu krema
  • 5 dal taze kekik ya da 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı hardal

Nasıl yapılır?

  • İlk olarak yer elmalarını soyun ve tuzlu suda 15 dakika bekletin.
  • Daha sonra havuçları da soyup, yer elmalarının yanına ekleyip 10 dakika daha bekletin.
  • Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
  • Bir tencereye tereyağını ekleyin ve eritin.
  • İçine sarımsak, kekik, hardal ve elma sirkesini ekleyerek bir sos hazırlayın.
  • Hazırladığınız sosu, tuzlu sudan çıkardığınız yer elması ve yabani havuçların üzerine döküp karıştırın.
  • Son olarak üzerine kremayı ekleyin ve iyice harmanlayarak fırında 15-20 dakika pişirin.

Kuzu Etli Yer Elması


Malzemeler:

  • 500 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
  • 500 gr yer elması
  • 2 orta boy patates
  • 20 adet arpacık soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2-3 bardak et suyu
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • 4 adet defne yaprağı

Nasıl yapılır?

  • Bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağını koyup kızdırın.
  • Kuzu etlerini ve defne yapraklarını ekleyip, kapağını kapatın. Etler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • Yer elmalarının kabuklarını soyun, yıkadıktan sonra büyüklüklerine göre doğrayın ve limon suyu sıkılmış suda bekletin.
  • Patatesleri de soyup doğradıktan sonra aynı suya ekleyin.
  • Pişen etlere arpacık soğan ve doğranmış sarımsakları ekleyip kavurun.
  • Ayrı bir kapta et suyunun bir kısmına unu katıp çözdürün. Kalan et suyunu ısıtıp birleştirin, limon suyunu da ekleyin ve soğanlar renk aldıktan sonra tencereye ilave edin.
  • Son olarak yer elmaları ve patatesleri ekleyip, sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika daha pişirin. Suyunu kontrol edip gerekirse ilave yapın.
  • Tuz ve karabiberi ekleyerek yemeği kapatın. (Karabiberi önceden koymayın, yemeği karartabilir.)

Yer Elması Çorbası


Malzemeler:

  • Yaklaşık 1,5 kilo yer elması
  • 2 adet patates
  • Yarım tatlı kaşığı karbonat
  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • 1 adet taze soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber ve tuz

Nasıl yapılır?

  • Yer elması ve patatesi soyup bir tencereye koyun, üzerine su ve karbonatı ekleyip haşlayın.
  • Başka bir tencereye yağ ekleyin ve sarımsakları kavurun.
  • Daha sonra haşladığınız sebzeleri ve ardından tavuk suyunu ekleyin.
  • Hepsi piştikten sonra blenderdan geçirip, karabiber ve tuz ekleyin.
  • Son olarak üzerine taze soğan koyarak sıcak servis yapın.

Fırında Yer Elmalı Armutlu Salata


Malzemeler:

  • 4 adet armut
  • Yarım kilo yer elması
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir avuç ceviz ya da fındık
  • 8 adet taze ada çayı yaprağı
  • 1 limon suyu
  • 1 su bardağı keçi peyniri
  • Kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı balzamik sirke

Nasıl yapılır?

  • Öncelikle fırını 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayın.
  • Yer elmalarını ve armutları doğrayın, üzerine zeytinyağı, ada çayı, balzamik sirke ve tuzu ekleyin.
  • Karışımı fırın kabına yerleştirip 45 dakika kadar pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine limon suyu sıkın, ceviz veya fındık ve keçi peyniri ile süsleyerek servis edin.

Yer Elmalı Kiş


Malzemeler:

  • 200 gram yer elması
  • 1 su bardağı un
  • 4 yumurta
  • 50 gram tereyağı
  • 1 adet soğan
  • Çeyrek su bardağı eski kaşar
  • 1 su bardağı bezelye
  • Çeyrek su bardağı soğuk su
  • Çeyrek su bardağı krema
  • 2 tatlı kaşığı taze kekik
  • Tuz ve karabiber

Nasıl yapılır?

  • Öncelikle fırını 220 dereceye ayarlayın.
  • Bir kapta un ve tereyağını karıştırarak kırıntı kıvamında bir hamur elde edin.
  • İçerisine 1 yumurta ve soğuk suyu ekleyin, ardından kelepçeli kek kalıbına yerleştirip 20 dakika buzlukta bekletin.
  • Buzluktan çıkardıktan sonra 15 dakika pişirin ve fırın ısısını 170 dereceye düşürün.
  • Yer elmalarını soyup 10 dakika haşlayın, başka bir tavada soğanları soteleyin.
  • Hamurun içine yer elması, eski kaşar ve soğanı kat kat dizin.
  • Üzerine kalan yumurtayı, krema, tuz, karabiber ve kekiği çırpıp ekleyin.
  • Son olarak bezelyeleri de ekleyip 1 saat kadar pişirin. Afiyet olsun!

Yer Elması ile Lezzetli Tarifler

Yer Elması ile Lezzetli Tarifler

Yer Elması ile Lezzetli Tarifler

Yer Elması ile Lezzetli Tarifler

Yer Elması ile Lezzetli Tarifler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin