Dünyanın çabucak her yerinde yaşayan sinekler, bilhassa besin hijyenini tehdit eden bir öge olarak öne çıkıyor. Pekala, Yemeğinizin üzerine sinek konduğunda gerçekte ne oluyor?
Sineklerin yemeğinize konması düşündüğünüzden daha kötü
Yemeğinize kusar
Araştırmalara nazaran sinekler, katı yiyecekleri tüketebilmek için öncelikle hortumlarıyla üzerine mide asitlerini kusuyor. Bu süreç, yiyeceği sıvı hale getirirken, sineğin daha evvel temas ettiği her türlü maddeyi de beraberinde taşıyor. Bozulmuş yiyeceklerden dışkıya kadar birçok ziyanlı unsur, bu halde besine bulaşabiliyor.
Dışkılar
Sinekler, sırf sıvı haldeki besinleri tüketebildikleri için sindirim süreçleri epeyce süratli gerçekleşir. Lakin bu süratli metabolizma, önemli bir hijyen problemini da beraberinde getirir. Araştırmalara nazaran, karasinekler her konduklarında, havalandıklarında ve hatta beslenme sırasında dışkılama yapabilir.
Mikrop taşır
Sinekler, hastalıkların yayılmasında düşündüğümüzden çok daha tesirli bir rol oynuyor. Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, sineklerin kıllı bacakları aracılığıyla koli bakterileri, salmonella ve mide ülserine yol açabilen Helicobacter pylori üzere ziyanlı mikroorganizmaları taşıdığını ortaya koydu. Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Stephan Schuster, sineklerin hastalık taşıyıcı olarak ehemmiyetinin bugüne kadar hafife alındığını belirterek, “Bakteriler sinekleri bir ulaşım aracı üzere kullanıyor. Bu süreçte hayatta kalmaları ve yeni yüzeylere yayılmaları mümkün,” sözlerini kullandı.
Yumurtalarını bırakır
Sinekler, yiyeceklerimize yalnızca kusarak ya da dışkılayarak ziyan vermekle kalmaz, birebir vakitte yumurtalarını da bırakabilir. Bir sinek tek bir seferde 75 ila 150 yumurta bırakır. Bu yumurtalar o kadar küçüktür ki çıplak gözle fark edilmez.
Uzmanlar, sineklerin temas ettiği yiyeceklerin kesinlikle tüketimden kaçınılması gerektiği konusunda uyarıyor.