1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz aylarının vazgeçilmezi, taze meyvelerden yapılan reçeller kahvaltı sofralarımızı süsler. Dalından koparılmış, olgun ve lezzetli meyveleri kullanarak hazırlayacağınız reçeller, hem uzun süre saklanabilir hem de kahvaltılarınızı renklendirebilir. İşte yaz meyvelerinden yapılan birbirinden lezzetli reçel tarifleri…

Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Vişne Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 1 kg vişne
    • 1 kg toz şeker
    • 1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
    • 1 adet limon tuzu (küçük bir parça)
  • Nasıl yapılır?

    Sap kısımlarını aldıktan sonra bol suda yıkadığınız vişnelerin fazla suyunu süzdürün. Bir kürdan veya özel bir aparat yardımıyla vişnelerin çekirdeklerini tek tek ayıklayın. Çekirdekleri ayıklanmış vişneleri bir kat vişne, bir kat toz şeker olacak şekilde derin bir tencereye alın. Vişneleri kapağı kapalı tencerede bir gece ya da en az 5-6 saat kadar bekletin. Toz şeker sayesinde suyunu salan vişneleri ocağa alarak kısık ateşte, çok fazla karıştırmadan kaynamaya bırakın. Kıvam almaya başlayan reçele taze sıkılmış limon suyu ve limon tuzu katıp 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan aldığınız reçeli ılıdıktan sonra kavanozlara doldurup ağız kısımlarını sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Kahvaltı saatlerinde sevdiklerinizle paylaşın.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

İncir Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 1 kg olgun incir
    • 1 kg toz şeker
    • Yarım limon
    • İsteğe göre 4-5 adet karanfil ya da çubuk tarçın
  • Nasıl yapılır?

    İncirlerinizin saplarını kesmeden yıkayın ve süzülmesi için bir bez üzerine alın. Geniş bir çelik tencereye sapları yukarı bakacak şekilde incirleri dizin. Dizdiğiniz incirlerin üzerini şekerin tamamını dökerek kaplayın ve kapağını kapatarak 1 gece bekletin. Kısık ateşte reçel koyulaşana kadar çok az ve itinayla karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan 4-5 dakika önce yarım limon suyunu ekleyin ve bir taşım kaynatarak ocaktan alın. İster sıcak ister soğuk olarak kavanozlara paylaştırın. Sıkıca ağzını kapadıktan sonra buzdolabında saklayın.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Kara Dut Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 1 kg karadut
    • 1 kg toz şeker
    • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Nasıl yapılır?

    Karadutları yıkayın ve suyunu süzün. Bir tencerede üzerine toz şeker ekleyerek 3-5 saat beklemeye bırakın. Bu sürede şekerler yavaş yavaş erimeye başlar. Ardından tencereyi ocağa alarak kaynatın. Şerbeti reçel kıvamı almaya başlayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Dutların erimemesi için çok uzun süre kaynatılması önerilmez (yaklaşık yarım saat). Ocaktan almaya yakın limon suyunu da ilave edin. Kaynar halde kavanoza boşaltarak kapağını sıkıca kapatın.

Böğürtlen Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 600 g böğürtlen
    • 400 g toz şeker
    • Yarım çay kaşığı limon tuzu
  • Nasıl yapılır?

    Böğürtlenleri yıkayın. Çelik tencereye alarak üzerine şeker ekleyin ve 30 dakika kadar bekletin. Ara ara salçalı suya ve yağlı yemeğe girmemiş tahta kaşıkla karıştırın. Önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte 20 dakika kaynatın. Ateşten indirmeden 1-2 dakika önce limon tuzunu ekleyin, karıştırın ve ateşten indirin. Reçeliniz başlangıçta sulu gelebilir, 1-2 gün cam bir kaba boşaltarak; güneşli, tozsuz ve rüzgar alan bir yerde üzerine tülbent kapatarak, arada bir karıştırarak kıvam elde etmesini sağlayın. Kavanozlayın ve serin yerde saklayın.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Şeftali Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 1 kg şeftali (kabukları soyulmuş)
    • 800 gram toz şeker
    • 1/2 tatlı kaşığı tereyağı
    • 1/2 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Nasıl yapılır?

    Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılmış 1 kilogram şeftaliyi küp küp doğrayın ve yarısını derin bir tencereye aktarın. Bir kat şeftali, bir kat toz şeker serpin. Toz şeker bitene kadar bu işlemi tekrarlayın ve şeftalinin kendi suyunu salması için 2 saat kadar bekletin. Şeftaliler suyunu saldığında tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte, aralarda tahta bir kaşıkla kaynatmaya bırakın. Reçelin köpürmemesi için yarım tatlı kaşığı tereyağını ekleyin ve 15 dakika daha kısık ateşte koyulaşmaya bırakın. Yavaş yavaş koyulaşıp kıvam almaya başlayan reçele, son olarak limon tuzunu katıp kısa bir süre daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Soğuttuktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Kayısı Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 2 kg kayısı
    • 2 kg şeker
    • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Nasıl yapılır?

    Kayısıları yıkayıp ikiye bölün. Çekirdekleri fındık ya da ceviz kıracağı ile kırarak içlerini çıkartın. Kayısıları tencereye alarak üzerine toz şekeri dökün. Çekirdekleri de ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve 5-6 saat ya da gece boyunca bekletin. Yaklaşık 35 dakika kadar kaynatın. Ocaktan almadan 10 dakika kadar önce limon tuzunu ilave edin. İstediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alın. Hala kaynamakta olan reçeli kavanozlara doldurarak kapağını sıkıca kapatın.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Dağ Çileği Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 1 kg dağ çileği
    • 3,5 su bardağı şeker
    • 3-4 damla limon suyu
  • Nasıl yapılır?

    Yıkanan dağ çileğini tencereye alın ve üzerini şekerle kaplayın, kapağını kapatıp 1 gece bekletin. Ocağa alarak yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika pişirin. İnmesine yakın limon suyu damlatıp ocaktan alın. İlk sıcağı geçtikten sonra kavanoza koyun ve ters çevirin. 1 gece bekletin ve servis yapın.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Beyaz Kiraz Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 1 kg beyaz kiraz
    • 3 su bardağı toz şeker
    • 1 su bardağı su
    • 1/2 adet limonun suyu
    • 1 paket vanilin
  • Nasıl yapılır?

    Yıkayıp, çekirdeklerini çıkarttığınız kirazları derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri gezdirin ve 1 bardak suyu da ilave edin. Ardından ocağın altını açın ve ara ara nazikçe karıştırın, kirazları ezmemeye özen gösterin. Reçel kaynamaya başladıktan yaklaşık 10-12 dakika sonra içerisine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynatıp altını kapatın. Altını kapatır kapatmaz, içerisine bir paket toz vanilini ekleyin ve güzelce karıştırdıktan sonra sıcak bir şekilde kavanoza alın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra dilediğiniz zaman servis edin.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Karpuz Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • Uzunlamasına kesilmiş 2 dilim karpuz kabuğu
    • 3 su bardağı su
    • 3 su bardağı şeker
    • 7-8 diş karanfil
    • Çeyrek limon suyu
  • Nasıl yapılır?

    Karpuz kabuğunun yeşil kısmını çok ince olarak soyun. Kalan beyaz kısmı ince dilimleyin. Tencereye suyu koyup kaynatın. Karpuz kabuklarını ekleyerek altını kısın. Yaklaşık 40–45 dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Karpuz kabukları yumuşadıktan sonra şekeri ve karanfili ilave edin. Ara ara karıştırarak 30–35 dakika kadar daha pişirin. Reçel kıvam almaya başladığında limon suyunu ekleyin, iki dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak olarak kavanoza koyun ve ağzını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayın.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Kiraz Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 3 kilo çekirdekli kiraz
    • 6 su bardağı şeker (isteğe göre arttırabilirsiniz)
    • 1 limon
  • Nasıl yapılır?

    Kirazları yıkayıp saplarını kopararak çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerinden ayrılan kirazları bir tencereye alıp üzerine şekeri koyun. Tencerenin kapağını kapatıp bir gece dışarıda bekletin. Sabah şeker erimiş ve kirazlar suyunu bırakmış olacaktır. Reçeli kısık ateşte kaynamaya bırakın. Reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır; bu köpükleri kaşık ya da kevgir yardımıyla alın. Daha sonra kavanozlara boşaltın ve ters çevirin.

Kokulu Üzüm Reçeli Tarifi

  • Malzemeler:
    • 2 su bardağı sıkılmış ve süzgeçten geçirilmiş üzüm suyu (yaklaşık 1 kg. üzümden elde edilmektedir)
    • 3/4 su bardağı şeker
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Nasıl yapılır?

    Tencereye üzüm suyunu ve şekeri koyup, kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Yaklaşık 1 saat reçeli kaynattıktan sonra limon suyunu ilave edin. 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Kavanozlara boşaltın ve ters çevirin. 1 gün bekletin ve daha sonra servis edin.

    Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Afiyet olsun!

Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri

Yaz Meyvelerinden Nefis Reçel Tarifleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin