Günün İftar Menüsü
Yazın sıcak günlerinde, iftar sofralarınızı renklendirecek ve damaklarınızı şenlendirecek bir menü hazırladık. Sütlü domates çorbası ile başlayarak, közlenmiş kırmızı biber ile ara sıcak, tencerede köfteli patates ile ana yemek ve bülbül yuvası ile tatlı ile devam edeceğiz. İşte unutulmaz bir iftar deneyimi için tarifler:
Çorba: Sütlü Domates Çorbası
Malzemeler:
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 4-5 adet rendelenmiş domates
- 1 çay bardağı süt
- Tuz
- Kaşar rendesi (isteğe bağlı)
Nasıl yapılır?
- Öncelikle tereyağını eritip unu hafifçe kavurun. Unun kokusu çıkana kadar karıştırmaya devam edin.
- Ardından salçayı ekleyin ve iyice karıştırın.
- Rendelenmiş domatesleri ekleyerek karıştırmaya devam edin, ardından suyunu ve sütünü ekleyip kaynamaya bırakın.
- Tuzunu ekleyin ve çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Birkaç dakika daha kaynatıp servis yapın.
- İsteğe bağlı olarak, üzerini kaşar rendesi ile süsleyebilirsiniz.
Ara Sıcak: Közlenmiş Kırmızı Biber
Malzemeler:
- 4 adet kırmızı biber
- 1/2 türk kahvesi fincanı zeytinyağı
- Yarım limonun suyu
- 1 çay kaşığının ucuyla tuz
- 2 diş sarımsak
- 1 avuç maydanoz
Nasıl yapılır?
- Kırmızı biberleri közledikten sonra kabuklarını soyun. Sap kısımlarını kesip tohumlarını temizleyin.
- Derin bir kaseye koyun. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve rendelenmiş sarımsağı karıştırarak hazırladığınız sosu biberlerin üzerine dökün.
- Biberlerin sosla iyice buluşmasını sağlayın ve üzerini streç filmle kaplayarak 10 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Servis tabağına alarak, sosu üzerine dökün ve ince doğranmış maydanoz ile süsleyin.
Ana Yemek: Köfteli Patates
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı ılık su
- 3 adet orta boy yeşil biber
- 1 adet orta boy domates
Köfte içi için:
- 350 gram köftelik kıyma
- 1 adet küçük boy yumurta
- 1 adet küçük boy soğan
- 1 dilim ekmek içi
- 1 tutam maydanoz
- Tuz, karabiber, kekik, kimyon
Nasıl yapılır?
- Derin bir kapta kıymayı alıp üzerine yumurtayı kırın.
- İnce doğranmış soğan, maydanoz ve ufalanmış ekmek içini ekleyin. Tuz ve baharatları da ilave ederek 5 dakika yoğurun.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak oval şekil verin.
- Patatesleri soyup halka halka kesin. Yeşil biberleri ortadan ikiye bölün, domatesleri de doğrayın.
- Geniş bir tencerenin tabanına patates halkalarını dizin, üzerine köfteleri, ardından biber ve domatesleri yerleştirin.
- Bir kapta domates salçasını, suyu ve zeytinyağını karıştırarak tuz ekleyin ve bu karışımı tencerenin üzerine dökün.
- Kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak 25-30 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
Tatlı: Bülbül Yuvası
Hamuru için:
- 1 adet yumurta
- 1 paket tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 kase ceviz
- Yaklaşık 3,5 su bardağı un
Şerbeti için:
- 4 su bardağı su
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 3 diş limon tuzu
Nasıl yapılır?
- Şerbet için bir tencereye su ve toz şeker koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya başladıktan sonra altını kısın.
- 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon tuzunu ekleyin ve şerbeti soğumaya bırakın.
- Tereyağını bir tavada eritip soğuması için kenara alın. Soğuyunca derin bir kaba dökün.
- Diğer malzemeleri ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
- Hamuru iki parçaya bölün ve merdane ile ince açarak çay bardağı ile yuvarlaklar kesin.
- İkinci hamuru da aynı şekilde açın ve ortalarını keserek yuvarlaklar oluşturun.
- İlk hamur yuvarlaklarının üzerine yumurta akı sürün, ikinci hamur yuvarlaklarını üzerine yapıştırın.
- Her bir yuvarlağın kenarlarına yumurta akı sürüp yarım ceviz yerleştirin. Cevizlerin üzerine tekrar yumurta akı sürün.
- Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra 5 dakika bekleyip soğuk şerbeti dökün.
Afiyet olsun!