Sıcak yaz günlerinde mutfakta yemek hazırlamak zorlayıcı olabilir. Ancak, hem işinizi kolaylaştıracak hem de damak zevkinizi tatmin edecek birbirinden lezzetli 5 pratik yaz yemeği tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Yapım aşamaları oldukça basit olan bu tarifleri mutlaka deneyin. İşte yazın vazgeçilmezi olan pratik 5 yemek tarifi:
Fırında Mücver
- Malzemeler:
- 4 adet kabak
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 demet nane
- 1/2 demet dereotu
- 200 gram tulum peyniri
- Nasıl Yapılır?
- Kabakları rendeleyin ve suyunu sıkın.
- Bir kapta yumurta, un, kabartma tozu, ince doğranmış yeşillikler ve baharatları ekleyerek karıştırın.
- Fırın tepsisini yağlayın ve karışımı dökün.
- Üzerine susam ve çörek otu serpiştirerek 185 derece fansız ayarda yaklaşık 45 dakika pişirin.
- Piştikten sonra sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edin.
Yaz Türlüsü
- Malzemeler:
- 3 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 1 adet kırmızı etli biber
- 1 adet domates
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- Nasıl Yapılır?
- Kabak ve patlıcanları halka halka doğrayın. Zeytinyağını tencereye dökün.
- Sarımsakları ince dilimleyin ve tencereye ekleyin.
- Kabak ve patlıcanları ekleyip kavurun. Kırmızı biberleri de halka halka keserek ekleyin.
- Domatesin kabuklarını soyup, rendeleyin ve karışıma ekleyin.
- Baharatları da ekleyip, kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Yanında yoğurt ile servis edin.
Fasulye Kızartması
- Malzemeler:
- 500 gram çalı fasulyesi
- 2-3 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3/4 su bardağı sıvı yağ
- Nasıl Yapılır?
- Fasulyeleri yıkayıp sap kısımlarını ayıklayın. Tuzlu suda yaklaşık 10 dakika haşlayın.
- Haşlanmış fasulyeleri süzün ve soğuk sudan geçirin.
- Yağı bir kızartma tenceresinde kızdırın. Unu bir tepsiye serin.
- Fasulyeleri una bulayıp, kızgın yağa atın. Altı ve üstü altın rengi olana kadar kızartın.
- Fazla yağını süzmesi için havlu kağıt serdiğiniz bir tabağa alın.
- Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek dereotu ile süsleyin ve sıcak servis edin.
Ton Balıklı Makarna
- Malzemeler:
- 1 paket makarna
- 200 gram ton balığı konservesi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6 adet cherry domates
- 1 diş sarımsak
- 1 su bardağı haşlanmış mısır
- 1 su bardağı siyah zeytin
- 1/4 demet fesleğen
- 1 tatlı kaşığı kapari
- 1 çay kaşığı tuz
- Nasıl Yapılır?
- Makarnayı kaynar suda 8-10 dakika haşlayın. Haşlama suyu ayırarak süzün ve bir kenarda bekletin.
- Sos için sarımsağı rendeleyin, kapari ve fesleğeni ince kıyın. Cherry domatesleri ortadan ikiye kesin.
- Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Rendelediğiniz sarımsak ve domatesleri ekleyip 2 dakika kavurun.
- Yağını süzdüğünüz ton balığını ekleyin ve domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
- Haşlanmış mısır, zeytin, fesleğen ve kapariyi ekleyin, tuz ve karabiber ekleyin. Ayırdığınız haşlama suyunu ilave edin ve kaynatın.
- Haşlanmış makarnayı ekleyip harmanlayın. Sıcak servis edin ve sevdiklerinizle paylaşın.
Sebzeli Barbunya Yemeği
- Malzemeler:
- 2 su bardağı barbunya
- 1 adet kırmızı soğan
- 1 adet havuç
- 2 adet domates
- 1 adet kırmızı biber
- 1 paket domates püresi
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 diş sarımsak
- 3-4 dal taze soğan
- 2 adet kereviz sapı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- Nasıl Yapılır?
- Soğanı ince ince doğrayın. Domates, havuç ve biberi de küçük küpler halinde kesin. Sarımsakları rendeleyin.
- Bir tencere içinde zeytinyağının yarısını ısıtın ve soğanları ekleyip soteleyin.
- Havuç ve biberleri ekleyerek sotelemeye devam edin.
- Ayrı bir kapta yıkanmış barbunya, salça, domates ve domates püresini ekleyerek güzelce karıştırın.
- Üzerine 1 su bardağı kadar su ilave edin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Barbunyalar yumuşadığında, kereviz saplarını ince doğrayarak ekleyin. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika dinlendirip, taze soğanları ekleyerek servis edin. Oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
- Üzerine zeytinyağının kalan kısmını ilave ederek servis edin.
Afiyet olsun!