ABONE OL
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, sağlıklı bir yaşam sürdürmede gıdalarla alınan vitamin ve minerallerin büyük bir rol oynadığını vurguladı.
Vitaminler, yağda ve suda eriyenler olarak iki ana gruba ayrılır ve büyüme, hücre yenilenmesi, enerji üretimi gibi birçok önemli işlevi vardır. Dr. Calap, vücutta vitamin eksikliği olduğunun nasıl anlaşılabileceğine dair bilgiler verdi. “Vitaminlerin vücudun biyokimyasal işlevlerinin sürdürülebilmesi konusundaki önemi tartışılamaz,” dedi. Cilt, doku, organ ve kemiklerin sağlıklı işleyişini sağlamakta olan bu vitaminler, gıdalar yoluyla yeterince alınamazsa hekim kontrolünde takviye olarak alınabilir. Bir ya da birden fazla vitaminin eksikliği, kişide birçok farklı semptomun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Dr. Calap, vitamin eksikliklerinin belirtilerine değindi:
- Kansızlık ve sinir sistemi ile ilgili şikayetler
- Göz, deri ve kemik rahatsızlıkları
- Belirgin bellek fonksiyonlarının gerilemesi
- Enerji düşüklüğü, hâlsizlik ve yorgunluk
Vitamin eksikliğine bağlı olarak yaşanan enerji kaybı, vücut ağrıları ve uykusuzluk, günümüzde en sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alır.
Fiziksel yorgunluk nedir?
Dr. Calap, “Enerji düşüklüğü, halsizlik, kayıtsızlık, bitkinlik ve uyuşukluk gibi hisler genellikle fiziksel yorgunluk ile ilişkilendirilse de, bu yakınmalar zihinsel olarak da hissedilebilir,” ifadelerini kullandı. Fiziksel yorgunluk, bir kişinin normalde yapabildiği işleri kas yorgunluğuna veya enerji düşüklüğüne bağlı olarak gerçekleştirememesi şeklinde tanımlanabilir.
Zihinsel yorgunluk nedir?
Zihinsel yorgunluk, kişinin düşüncelere ve olaylara konsantre olamaması durumunu ifade eder. Bu tür yorgunluk, kişinin uykulu ve dalgın hissetmesine yol açar ve fiziksel yorgunluk gibi vitamin eksikliklerinden kaynaklanabilir.
B12 vitamini ne işe yarar?
Dr. Calap, B12 vitamin eksikliğinin toplumda yaygın bir sorun olduğunu belirtti. B12 vitamini, alyuvar olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur ve sinir sistemini güçlendirir. “Gıdalar yoluyla alınan proteinin vücut tarafından kullanılmasını kolaylaştıran B12 vitamini, referans aralığının altında olduğunda kişide yorgunluk, hâlsizlik, iştahsızlık ve anemiye yol açabilir,” diye ekledi. B12 vitamin eksikliği, kişinin düşüncelerini toparlamasında ve harekete geçme konusunda zorluk yaşamasına neden olur. Bunun nedeni, B12’nin vücutta çok az miktarda depolanmasıdır.
B12, D vitamini ve B5 vitamini eksikliği neler doğurabilir?
İnsan vücudunda yaklaşık 4 miligram kadar depolanan B12 vitamininin yarısının karaciğerde tutulduğunu ifade eden Dr. Calap, “DNA ve miyelin sentezinde önemli bir rol oynayan B12 vitamini, aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin üretimini de destekler,” dedi. Vücut tarafından sentezlenemeyen D vitamini, gıdalar yoluyla alınabildiği gibi, asıl kaynağı güneş ışığıdır. D vitamini eksikliği, kişinin kendini güçsüz, isteksiz ve sürekli yorgun hissetmesine yol açabilir. Bu eksiklik, doktor tarafından önerilen D vitamini takviyeleri ve açık alanda güneşlenerek kolayca giderilebilir. Yeterince güneş ışığına çıkmanın mümkün olmadığı durumlarda D vitamini takviyesinin önemi artar.
Dr. Calap, “B12 ve D vitamininin yanı sıra hormon salınımı ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli rol oynayan B5 vitamini eksikliği de sıkça hâlsizlik ve yorgunluk şikayetlerine neden olabilir,” dedi. Yumurta, balık, tavuk, peynir ve kuru baklagiller gibi birçok besin kaynağında bulunabilen B5 vitamininin eksikliğini gıdalar yoluyla gidermek oldukça kolaydır; ancak gerektiğinde B5 vitamini takviyeleri de yapılabilir.