Vegan Yılbaşı Sofrası: Lezzetli Tarifler
Yılbaşı yaklaşırken, vegan beslenenler için nasıl bir sofra hazırlayabileceğinizi merak ediyorsanız, tam da doğru yerdesiniz! Sizlere, hem sağlıklı hem de lezzetli yılbaşı tarifleri sunuyoruz. Bu tarifler, yapım aşamasında sizi yormayacak kadar basit. İçeceklerden tatlılara, atıştırmalıklardan ana yemeklere kadar geniş bir yelpazede hazırladığımız bu vegan tariflerle sevdiklerinize unutulmaz bir yılbaşı akşamı yaşatabilirsiniz.
1. Sağlıklı ve Pratik Vegan İçecek: Kızılcık-Nane Şerbeti
Malzemeler:
- 3 su bardağı kızılcık
- 1 su bardağı taze nane yaprakları
- 1 su bardağı şeker
- 1 portakal kabuğu rendesi
- Yarım fincan taze sıkılmış portakal suyu
- 2 su bardağı doğal soğutulmuş kızılcık suyu
Nasıl yapılır?
- Öncelikle kızılcıkları fırın tepsisine yayın ve dondurucuya en az 1 saat koyun.
- Orta boy bir kapta nane, şekeri ve portakal rendesini karıştırın.
- Bu karışımı bir tencereye aktarın ve üzerine portakal suyunu ekleyin.
- Karışım kaynama noktasına gelene kadar karıştırın ve soğuması için bir kenara koyun.
- Servis yapmadan önce içerisine donmuş kızılcıkları ekleyin ve taze nane ile süsleyin.
2. İtalyanların Risotto Topları: Vegan Arancini
Malzemeler:
- 1 su bardağı çok amaçlı un
- Yarım su bardağı su
- 1 su bardağı + yarım su bardağı ekmek kırıntısı
- Çeyrek su bardağı önceden yapılmış ve soğutulmuş risotto
- 10 adet vegan peyniri
- Çeyrek su bardağı bezelye
- Üzüm çekirdeği yağı
- Servis için taze domates sosu
Nasıl yapılır?
- İki fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve fırını 180 dereceye ısıtın.
- Un, ekmek kırıntılarını ve yarım su bardağı suyu ayrı ayrı kaselere yerleştirin.
- Önceden hazırladığınız risottonun içerisine vegan peyniri ve bezelyeyi ekleyin.
- Elinizi ıslatarak risottoları top haline getirin.
- Top haline getirdiğiniz risottoları önce una, ardından suya daldırın ve ekmek kırıntılarına bulayın. Son olarak yeniden una bulayın ve fazlalığını atın.
- Önceden ısıtılmış fırında, her birini yağlayarak sık sık çevirerek yaklaşık 4 dakika pişirin.
- Domates sosu ile servis edin.
3. Vegan Lazanya
Malzemeler:
- 1/2 paket lazanya
- İçi için;
- 1 kg mantar
- 1/2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 adet kabak
- 1 adet ince doğranmış soğan
- 2 adet havuç
- 3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber
- Beşamel sos için;
- 2 su bardağı soya, badem veya hindistan cevizi sütü
- 2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1-2 tutam rendelenmiş muskat, tuz
- Domates sos için;
- 1/2 kg domates
- 2 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi şekeri
- 2-3 dal taze kekik, tuz, karabiber
- Vegan parmesan peyniri için;
- 1 su bardağı kaju
- 2 çorba kaşığı protein tozu
- 2 çay kaşığı sarımsak tozu
- 1 tutam tuz
Nasıl yapılır?
- İç malzeme için mantarları iyi yıkayıp kurutun ve ince doğrayın. Zeytinyağını ısıtıp soğanı rengi dönene dek kavurun.
- Üzerine mantar ekleyip suyunu salıp çekene dek kavurun. Havuçları rendeleyin ve karışıma ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Son olarak kabakları ve kıyılmış sarımsağı ekleyip 2-3 dakika daha pişirin. Tuz ve karabiber ekleyip ılınmaya bırakın.
- Beşamel sos için zeytinyağını derin bir tencerede ısıtın, üzerine un ekleyip rengi dönene dek kavurun. Yavaş yavaş sütü ekleyin ve pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
- Tuz ve muskat ekleyin. Üzerinin kabuk tutmaması için ara ara karıştırarak soğutun.
- Domates sos için, domatesleri rendeleyin. Sarımsakları zeytinyağında hafifçe çevirdikten sonra domates rendesi, kekik, tuz, karabiber ve hindistan cevizi şekerini ekleyin ve 30 dakika pişirin.
- Vegan parmesan peyniri için tüm malzemeyi mutfak robotunda ince bir toz haline gelene kadar çekin.
- Dikdörtgen bir fırın kabının altına domates sosunun yarısını yayın. Üzerine lazanya yaprakları ekleyin.
- Lazanyaların üzerine beşamel sosun 1/4’ünü ve mantarlı harcın 1/3’ünü ekleyin. Kalan domates sosunun yarısını ekleyip üzerini lazanya ile kaplayın ve işlemi bir kez daha tekrar edin.
- En üst kata beşamel sosun kalanını dökün ve üzerini tamamen kaplayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
- Son 15 dakikada vegan parmesan peynirinden birkaç kaşık serpin.
4. Kavrulmuş Brüksel Lahanası
Malzemeler:
- 1 kg brüksel lahanası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı esmer toz şeker
- 1 miktar vegan peynir
- 1 miktar antep fıstığı
Nasıl yapılır?
- Brüksel lahanalarını boydan yarıya kesin.
- Fermuarlı poşete lahanalar, zeytinyağı, tuz ve karabiber koyarak harmanlayın.
- Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin. Lahanaları kesilen kısmı alta gelecek şekilde dizin.
- 160 derecede 18 dakika pişirin.
- Lahanaları ters çevirin, üzerine sirke ve kahverengi şeker serpin ve 15 dakika daha pişirin.
- Servis tabağına alın, üzerine rendelenmiş vegan peynir ve ufalanmış antep fıstığı serpin.
5. Fırında Balkabağı
Malzemeler:
- 2 minik bal kabağı
- Yarım fincan sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- Pul biber veya acı biber
Nasıl yapılır?
- Fırını 250 derecede ısıtın.
- Fırın tepsisine çift kat fırın kağıdı serin.
- Kabakları yıkayın ve ikiye bölün.
- Bir kabın içinde zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, deniz tuzu ve acı biberi karıştırın.
- Karışımı kabakların dış kısmına sürün ve 25-35 dakika arası pişirin.
- Servis yapmadan önce limon suyu dökebilirsiniz.
6. Elmalı Portakallı Rezene Salatası
Malzemeler:
- 1 taze rezene
- 1 portakal
- 1 elma
- 1 arpacık soğan
- 1 limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı portakal suyu
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Sebze ve meyveleri yıkayın.
- Taze rezeneyi ve arpacık soğanı ortadan bölüp ince halkalar şeklinde doğrayın.
- Elma ve portakalın kabuğunu soyup doğrayın.
- Doğradığınız sebze ve meyveleri bir kabın içine alın. Üzerine ayırdığınız portakal suyunu, limon suyunu, zeytinyağını ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Karışımı servis tabağına alarak servis edin.
7. Vegan ve Glutensiz Bademli Mini Tart
Malzemeler:
- 3/4 su bardağı çiğ badem (ezilmiş)
- 1/4 su bardağı yulaf (un haline getirilmiş)
- 2 yemek kaşığı badem kreması (ezmesi)
- 4.5 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 1/4 çay kaşığı tarçın
- 1/4 çay kaşığı vanilya özü
- 2 tutam tuz
- 2 yemek kaşığı kakao
Nasıl yapılır?
- Bademleri ve un haline getirdiğiniz yulafı, pürüzsüz kıvama gelene kadar yüksek hızda çırpın.
- Badem kremasını, hindistan cevizi yağını, akçaağaç şurubunu, tarçını, vanilyayı ve bir tutam tuzu ekleyerek iyice karıştırın. Hamur kurabiye hamuru gibi, biraz yapış yapış olmalı.
- Bir muffin tepsisine silikon kapları yerleştirin. Hamurunuzu bu kaplara eşit miktarda dökün ve biraz bastırın.
- Başka bir kapta kalan hindistan cevizi yağını, akçaağaç şurubunu, kakao tozunu ve tuzu çırpın. Sosu hamurun üzerine eşit miktarda dökün.
- Tepsiyi düz bir zemine yerleştirip 30-45 dakika kadar buzlukta bekletin. İyice katılaştıktan sonra tüketmeye hazır olacaktır.
Afiyet olsun!