Kadın-erkek fark etmeksizin bireyler incelendiklerinde, varis görülme oranının 40 yaşındakilerde %22, 50 yaşındakilerde %35, 60 yaşındakilerde %41 olduğu görülüyor. Pekala bu kadar sıklıkla yaşadığımız varis sorunu tedavi edilmezse bedenimizde ne üzere hasarlar meydana gelir? Kalp ve Damar Cerrahı Prof Dr Semih Barlas bu soruya cevap verdi… Kadın-erkek fark etmeksizin bireyler incelendiklerinde, varis görülme oranının 40 yaşındakilerde %22, 50 yaşındakilerde %35, 60 yaşındakilerde %41 olduğu görülüyor. Pekala bu kadar sıklıkla yaşadığımız varis sorunu tedavi edilmezse bedenimizde ne üzere hasarlar meydana gelir? Kalp ve Damar Cerrahı Prof Dr Semih Barlas bu soruya cevap verdi… Prof Dr Semih Barlas yaşayabileceğimiz riskleri şöyle sıraladı;
1- Yara: Bacak venlerindeki basıncın artması, damar içinden komşu dokulara yanlışsız sıvı kaçışına ve şişliğe (ödem) yol açar. Deri, kronik ödemle değişikliğe uğrarken, kendini yenileme/iyileştirme özelliğini de yitirmeye başlar. Kolay bir kaşıma üzere küçük travmalar dahi bacakta yara (ülser)’lara yol açabilir.
2- Bakteri Enfeksiyonu: Ödemli cilt, kendisine gerekli olan besleyici hususları gereğince alamadığı için yaraların uygunlaşması çok uzun mühlet alabilir. Birebir vakitte enfeksiyon riski de artar.Deri üzerinde bakteriler, olağan şartlarda da bulunurlar. Lakin cilt bütünlüğünün bozulması ile birlikte bu bakteriler bedene girme talihine kavuşurlar. Sonuçta, uygunlaşması bozulmuş, yara açılmış bir ortama enfeksiyon da eklenmiş olur.
3- Kan Göllenmesi ve Kan Kaybı: Cildin çabucak alt katmanında yer alan varislerin içinde, gerek ven kapakçıklarının bozukluğu gerekse damar duvarının zayıflığı yüzünden, büyük ölçüde kan toplanmaya başlar. Şayet varisin bulunduğu bölgenin çabucak üzerinde bir kesi olursa bu, önemli ölçüde kan kaybına yol açarken, kanamayı durdurma da güç olur. Şayet kesi olmaksızın, venin bulunduğu bölge bir travma alacak olursa – ki tıpkı konumda oturmak bile buna yol açabilir- ciltte büyük morluklar (hematom) karşımıza çıkabilir.
4- Kan Pıhtısı: Varislerde kan göllendikçe, içlerinde pıhtı oluşma riski vardır. Buna sık olarak ‘tromboflebit’ ismi verilir. Ven çoklukla bir kablo üzere sertleşir, etraflarındaki yumuşak dokuda kızarıklık ve ısı artışı görülür. Varislerinde pıhtı oluşan bireylerin daha büyük ve kıymetli derin venlerinde de pıhtı oluşma riski vardır. Buna ‘derin venöz tromboz-DVT’ ismi verilir. Bacak ağrılı, şiş, kızarık iken dokunmak yahut yürümek, bu ağrının şiddetini arttırır. Bu durum, varislerin çok önemli bir komplikasyonu olup acil tedaviyi gerektirir.
5- Akciğer Embolisi: Tek başına bir pıhtının varlığı bile önemli bir tehlikeyi oluştururken, pıhtının bulunduğu yerden kopup akciğerlere gitmesine ‘pulmoner emboli’ ismi verilir. Tablo, yaşamsal tehlike oluşturur.