Şıllık tatlısı, Urfa mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Yapımı oldukça kolay olan bu tatlı, basit malzemelerle hazırlanarak misafirlerinizi etkileyebilir. Krep tabanı ile hazırlanan şıllık, pekmezli şerbet ve kaymak ile zenginleştirilerek sunuluyor. İşte, adım adım şıllık tatlısı tarifi…
Malzemeler:
Krep için:
- 1 yumurta
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 2 su bardağı un
- Bir çimdik tuz
Şerbeti için:
- 3 su bardağı su
- 2 buçuk su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı pekmez
Diğer malzemeler:
- Fıstık (isteğe bağlı)
- Ceviz
- Kaymak
Şıllık tatlısı nasıl yapılır?
- Krep malzemelerini bir kapta iyice çırparak karıştırın. Karışımın pürüzsüz olmasına dikkat edin.
- Yağladığınız krep tavasında, karışımı ince bir tabaka halinde dökerek arkalı önlü pişirin. Her iki tarafının da güzelce pişmesi için dikkat edin.
- Pişen krepleri tek tek bir bezin üzerine serin ve üzerini örtüp soğumaya bırakın. Bu adım, kreplerin yumuşak olmasını sağlayacaktır.
- Şerbeti hazırlamak için, bir tencerede su, şeker ve pekmezi karıştırarak kaynamaya bırakın. 1-2 taşım kaynadıktan sonra, tereyağını ekleyin ve karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Soğuyan kreplerin içine kaymak sürün ve ceviz parçalarını yerleştirerek rulo şeklinde sarın.
- Hazırladığınız ılık şerbeti, rulo yaptığınız kreplerin üzerine dökün. Son olarak, tatlınızı fıstık ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun!