
Unutkanlık ve bunama birebir şey değil
Unutkanlık çeken hastaların birçoklarında yakın vakit hafızasında bozukluk olduğunu söz eden Prof. Dr. Bölükbaşı: “Yakın vakitte öğrenilmiş bilgiler ve olaylar unutulurken, eski anılar kaybolmaz. Bu durumdaki bireyler çocukluk periyodundaki olayları ya da oburlarının ismini hatırlarken günümüzdeki yeni olaylar ya da isimleri unutmuş görünürler. Hudutlu hafıza kaybı, kişinin zekâ, genel kültür, dikkat, yargılama, kişilik özellikleri ya da kimlik algısını etkilemez. Unutkanlıktan yakınan bireyler yazılı ve kelamlı ifadeyi anlar. Bisiklet sürme ya da piyano çalmayı öğrenebilir. Bir hafıza sıkıntıları olduğunun bilincindedirler. Unutkanlık ve bunama birebir şey değildir. Bunama yani demans, hafıza kaybının yanı sıra günlük fonksiyonların sürdürülmesini engelleyen önemli bilişsel sıkıntıları da içerir. Unutkanlık ise hafif bilişsel bozukluk durumunun bir kesimidir. Ama burada bilişsel fonksiyon yitimi, bunamada olduğu kadar bariz değildir” formunda konuştu.

Neler unutkanlığa yol açıyor?
Unutkanlık çeken hastaların birçoklarında yakın vakit hafızasında bozukluk olduğunu tabir eden Prof. Dr. Bölükbaşı: “Yakın vakitte öğrenilmiş bilgiler ve olaylar unutulurken, eski anılar kaybolmaz. Bu durumdaki bireyler çocukluk devrindeki olayları ya da oburlarının ismini hatırlarken günümüzdeki yeni olaylar ya da isimleri unutmuş görünürler. Hudutlu hafıza kaybı, kişinin zekâ, genel kültür, dikkat, yargılama, kişilik özellikleri ya da kimlik algısını etkilemez. Unutkanlıktan yakınan bireyler yazılı ve kelamlı ifadeyi anlar. Bisiklet sürme ya da piyano çalmayı öğrenebilir. Bir hafıza meseleleri olduğunun bilincindedirler. Unutkanlık ve bunama birebir şey değildir. Bunama yani demans, hafıza kaybının yanı sıra günlük fonksiyonların sürdürülmesini engelleyen önemli bilişsel problemleri da içerir. Unutkanlık ise hafif bilişsel bozukluk durumunun bir kesimidir. Lakin burada bilişsel fonksiyon yitimi, bunamada olduğu kadar bariz değildir” biçiminde konuştu.

Beslenmenin unutkanlık üzerinde tesirlerinin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, bilhassa paketlenmiş besinlerden, trans yağdan ve şekerli besinlerden uzak durmak gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Okan Bölükbaşı her gün kâfi sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek hangi besinlerde unutkanlığa güzel gelen hususların olduğunu şöyle sıraladı: “Alfa lipoik asit, bedende doğal olarak üretiliyor. Kırmızı et, ciğer ve mayada bulunur. Asetil-L karnitin, bilhassa koyun kırmızı eti, süt eserleri, tahıl, kuşkonmaz, avokado, fıstık yağında bulunuyor. Fosfatidilserini ise beden bir ölçü üretir. Soya, inek beyni ve uskumruda bulunur.

Karabiber tüketin!
Antioksidanlar, taze zerzevat ve meyveler, betakaroten, likopen, A, E ve C vitaminlerinde bulunuyor. DHA (Dokosaheksaenoik Asit), kimi yosunlar, soğuk deniz balıkları (uskumru, tuna, somon), morina balığı karaciğeri yağı, tam tahıllar, süt eserlerinde yer alıyor. Çinko et, sakatat, balık ve öteki deniz eserleri, sardunya, uskumru, fıstık yağında yer alıyor. Koenzim Q10, sakatat, biftek, soya yağı, sardunya, uskumru, fıstık yağında, yerba mate (Yerba çayı) mate çayı, tam tahıllar, yeşil lifli sebzelerde bulunuyor. Bunların yanında sarı kantoron, biberiye, karabiber, yeşil çay ve zerdeçal da unutkanlık için faydalı olarak gösteriliyor.”