Topik Meze Tarifi
Topik, nohut, tahin ve soğanın baskın olduğu, Ermeni mutfağının en bilinen ve sevilen mezelerinden biridir. Bu lezzetli mezenin ana malzemeleri arasında nohut, yenibahar ve dolmalık fıstık bulunmaktadır. Genellikle ana yemeklerin yanında sunulan topik, hafif tadı ile sindirimi kolaylaştırır ve sofralara farklı bir dokunuş katar. Nohut, dolmalık fıstık ve tahinin uyumu, bu mezenin eşsiz tadını oluşturur. Topik mezesinin farklı ve zengin lezzetini mutlaka denemeli ve sevdiklerinizle paylaşmalısınız. Peki, topik meze nasıl yapılır? İşte detaylı topik tarifi…
Malzemeler:
- 3 adet soğan
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı yenibahar
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- Yarım su bardağı tahin
- 1.5 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- Tahin
- Toz Antep fıstığı
Nasıl yapılır?
- Piyazlık doğradığınız soğanları, dolmalık fıstıklarla birlikte zeytinyağında soteleyin, böylece soğanlar yumuşayıp hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Ardından yenibahar, kimyon, tarçın ve kuş üzümünü ekleyerek sotelemeye devam edin. Baharatların aroması ile birlikte güzel bir koku yayılacaktır.
- 2 yemek kaşığı tahin ekleyip, karışımı ocaktan alın. Bu karışımın lezzeti topiğin temelini oluşturacak.
- Haşlanmış nohutları, 3 yemek kaşığı tahin ve bir tutam tuz ile birlikte pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar mutfak robotundan geçirin.
- Nohut püresini yağlı kâğıdın üzerine yayın. Pürenin üzerine sotelediğiniz soğan karışımını yerleştirip rulo şeklinde sarın.
- Ruloyu 4-5 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Bu süre, topik’in lezzetinin oturması için oldukça önemlidir.
- Daha sonra topiği buzdolabından çıkarın ve 2 cm genişliğinde dilimleyerek servis tabağına alın.
- Son olarak, üstüne tahin ve toz Antep fıstığı ile süsleyin.
- Topik mezesini, klasik köfte veya çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!