Topik, nohut, tahin ve soğanın baskın olduğu Ermeni mutfağının en bilinen mezelerinden biridir. Ana gereçleri nohut, yenibahar ve fıstık olan bu meze, ana yemeklerle birlikte servis edilir. Hafif bir tadı olduğu için, sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Nohut, dolmalık fıstık ve tahinin başrollerini paylaştığı bu mezenin farklı tadını kesinlikle deneyim etmeli ve sevdiklerinizle paylaşmalısınız. Pekala, topik meze nasıl yapılır? İşte topik meze tanımı…
Malzemeler:
-3 soğan
-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
-1 çay bardağı zeytinyağı
-Yarım çay kaşığı yenibahar
-Yarım çay kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı tarçın
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-Yarım su bardağı tahin
-1.5 su bardağı haşlanmış nohut
-1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
-Tahin
-Toz Antep fıstığı
Nasıl yapılır?
-Piyazlık doğradığınız soğanları dolmalık fıstıklarla birlikte zeytinyağında soteleyin.
-Yenibahar, kimyon, tarçın, kuş üzümünü ekleyip sotelemeye devam edin.
-2 yemek kaşığı tahin ekleyip ocaktan alın. Haşlanmış nohutları, 3 yemek kaşığı tahin ve bir tutam tuzla bir arada pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar mutfak robotundan geçirin.
-Nohut püresini yağlı kâğıdın üzerine yayın. Pürenin üzerine sotelediğiniz soğanı yayın ve rulo biçiminde sarın. Ruloyu 4-5 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
-Topik yeteri kadar dinlendikten sonra buzdolabından çıkarın ve 2 cm genişliğinde dilimleyip servis tabağına alın.
-Tahin ve toz Antep fıstığı ile süsleyin.
-Topik mezesini, klasik köfte yahut çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.