Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’dan Patlama Açıklaması
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, dün Kocaeli’nin Derince ilçesinde meydana gelen patlama sonrası, arama kurtarma çalışmalarının hızla başlatıldığını duyurdu. Patlama olayının toz patlaması şeklinde değerlendirildiğine dikkat çeken Güldal, incelemelerin hemen başladığını ve ilk tespitlerin yapıldığını söyledi. Şu an için teknik ekiplerin detaylı incelemeler gerçekleştirdiğini belirtti.
Güldal, patlama sonucunda 12 kişinin yaralandığını hatırlatarak, yaralıları dün akşam hastanede ziyaret ettiklerini ifade etti. “Bu Büyüklükteki Patlamayla İlk Kez Karşılaştık”
Yaralılara acil şifalar dileyen ve tüm TMO personeline geçmiş olsun dileklerini ileten Güldal, şunları kaydetti:
- “Bu silolar 95 bin ton kapasiteli ve içinde 75 bin ton ürün barındırıyor. 60 adet kuyudan oluşan bu sistemin 13 kuyusunun zarar gördüğünü belirledik.”
- “Ürünlerin, görüntülerden de anlaşılacağı üzere dışarıya doğru akmış durumda. Ön tespitlerin ardından, zarar gören ürünlerin başka bir depoya tahliyesi gerçekleştirilecek.”
- “Patlamanın neden kaynaklandığını araştırmak amacıyla tüm sistemin, havalandırma fanlarının ve toz toplayıcıların çalışır durumda olduğunu biliyoruz.”
- “Toz patlamalarının dünyada zaman zaman görüldüğünü biliyoruz fakat ülkemizde, Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinde bu büyüklükte bir olayla ilk kez karşılaştık.”
Güldal, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için tüm depolarda gerekli tedbirlerin alınmaya devam edeceğini vurguladı. “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Türkiye genelinde 4,2 milyon tonluk depoları bulunuyor. Derince gibi liman şehirlerinde de yaklaşık 500 bin ton kapasitemiz mevcut.” dedi.
“Burada Sevk Ettiğimiz Buğdaylar Var”
Ahmet Güldal, zarar gören siloların durumunun gözden geçirileceğini ve patlamanın sebeplerinin raporlanacağını belirtti. “Tahılın kullanılabilir durumda olduğunu, içerideki buğdayın herhangi bir zarar görmediğini değerlendiriyoruz. Ürün, sağlıklı bir şekilde başka depolara nakledilecektir.” diyerek, ekonomik kaybın yaşanmayacağını ifade etti.
- “Dışarıdan alınan tahıllar değil, buraya sevk ettiğimiz yerli buğdaylar var.”
“Zarar Gören Silolar Boşaltılacak”
Zarar gören siloların boşaltılacağına dikkat çeken Güldal, şöyle konuştu:
- “Zarar gören silolar boşaltıldıktan sonra, yeniden faal hale getirilmesi için gerekli tedbirler alınacak.”
- “Zarar gören 13 depodaki buğdayı kısa sürede, birkaç gün içerisinde boşaltmayı planlıyoruz. Yakın bölgedeki depoları belirledik ve nakil işlemlerine hızla başlayacağız.”
“Dökülen Ürün 10-15 Bin Civarında Olabilir”
Güldal, zarar görmeyen depolarda tahıl tutmaya devam edildiğini de sözlerine ekleyerek, “Şu anda 60 kuyuda 75 bin ton mahsul mevcut. Dökülen ürünün miktarının 10-15 bin ton civarında olduğunu değerlendiriyoruz.” dedi. Türkiye’nin tahıl konusunda sıkıntıya düşmeyeceğinin altını çizen Güldal, bu yıl oldukça bereketli bir hasat sezonu geçirdiklerini ve şu ana kadar 7 milyon ton tahıl aldıklarını belirtti.
“Bu Miktar Çok Büyük Değil”
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Üretimimiz 21 milyon ton. Yüksek bir rekolte ve verimlilik mevcut. Buradaki patlama ile birlikte herhangi bir buğday eksikliği yaşanmayacağını rahatlıkla ifade edebilirim. Dökülen miktar çok büyük bir kayıp değildir.” dedi. Ekonomik değerinin korunacağını, başka depolara nakledileceğini ve kullanılabilir durumda olduğunu da sözlerine ekledi.