TikTok’un Veri Toplama Taktikleri: Gizlilik Endişeleri
Viral video platformu TikTok, kâr amacı gütmeyen kuruluş Consumer Reports’un topladığı verilere dayanarak, veri toplama yöntemleri açısından Alphabet (Google) ve Meta (Facebook) gibi köklü teknoloji devlerine benzer uygulamalar sergiliyor. Independent Türkçe’nin haberine göre, TikTok, kullanıcıların IP adresleri, internetteki gezinme alışkanlıkları ve arama geçmişleri gibi hassas bilgileri toplamakta. Ancak, bazı gizlilik ayarlarının bu verilerin ne kadarının izlendiğini sınırlayabileceği belirtiliyor.
“GERÇEKTEN ŞAŞIRDIM”
Araştırmaya katılan güvenlik şirketi Disconnect’in baş teknoloji sorumlusu Patrick Jackson, “TikTok’un veri izleyicilerinin bu kadar yaygın olmasına gerçekten şaşırdım” ifadelerini kullandı. Jackson, “Bunun işe yaramasının tek nedeni gizli bir operasyon olması. Belki bazı kullanıcılar bu durumu umursamıyor, ama herkesin bir seçim hakkı olmalı. Veri toplama işlemi gizli saklı yürütülmemeli.” dedi.
The Independent gazetesi, rapor hakkında yorum almak üzere TikTok’a ulaştı, ancak henüz bir yanıt alınamadı.
“SADECE ‘TOPLU’ RAPORLARDA KULLANILIYOR”
Consumer Reports’a konuşan bir TikTok sözcüsü, toplanan bu verilerin “diğer reklam verenlerin hedeflemesi için bireyleri belirli ilgi alanı kategorilerinde gruplandırmak için kullanılmadığını” belirtti. Ayrıca, TikTok hesabı olmayan kişilerin verilerinin yalnızca “toplu” raporlar için kullanıldığını vurguladı. Sözcü, “Diğer platformlar gibi, reklam verenlerden aldığımız verileri de reklam hizmetlerimizin etkinliğini artırmak amacıyla kullanıyoruz” dedi.
AİLE İÇİ ŞİDDET, DOĞUM KONTROLÜ…
TikTok’la paylaşıldığı bildirilen veri örnekleri arasında aile içi şiddet, doğum kontrolü ve diyetle ilgili internet sitelerinin takip ettiği bilgiler yer alıyor. Geçen yıl Google’dan dünyanın en popüler sitesi unvanını devralan TikTok, çocuklara dair veriler veya sağlık koşulları gibi hassas bilgilerin yanlışlıkla paylaşılmasını önlemek amacıyla ortaklarıyla birlikte çalıştığını açıkladı.
Çinli ByteDance firmasına ait olan TikTok’un veri toplama uygulamaları daha önce de eleştirilmişti. Birleşik Krallık Veri Koruma Otoritesi, TikTok’un 13 yaşın altındaki çocukların verilerini nasıl işlediğine dair yürütülen bir soruşturma sonucunda, şirkete bir “niyet bildirimi” gönderdi. TikTok, Birleşik Krallık veri koruma yasalarını ihlal ederse, 27 milyon sterlin (yaklaşık 570 milyon TL) tutarında bir para cezasıyla karşılaşabilecek.