1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Tasting Alaçatı: Deneyim Tasarımı ile Sürdürülebilir Turizm

Tasting Alaçatı: Deneyim Tasarımı ile Sürdürülebilir Turizm

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhsan Dindar – Milliyet Tatil

İhsan Dindar - Milliyet Tatil

Tasting Alaçatı için “Deneyim tasarımı turizmi” terimini kullanıyorsunuz. Bunu biraz açmanız mümkün mü?

Günümüzde seyahat etmek, sadece bir yerden bir yere gitmekten öte, anlamlı ve unutulmaz deneyimler yaşamak üzerine kurgulanıyor. Tatilin amacı, güzel hatıralar oluşturmak, yeni etkileşimler yaratmak ve ayrıcalıklı olma hissini geliştirmek üzerine evrim geçiriyor. Bu bağlamda Tasting Alaçatı, deneyim tasarımı fikrini ve çağdaş seyahat trendlerini bir araya getirerek, Alaçatı ve çevresinde gerçekleştirilen özel bir organizasyon olarak öne çıkıyor. Üç gün boyunca gastronomi, sanat, tarih ve doğa gibi farklı alanlarda sunduğu çeşitli deneyimlerle, katılımcılara unutulmaz anlar yaşatmayı amaçlıyor.

Tasting Alaçatı’ya gelelim. Nasıl bir festival? Başlarken ortaya çıkış noktanız ne oldu?

Ege’nin kadim topraklarında hayat bulan Tasting Alaçatı, kolektif bilinçle her yıl büyüyerek gelişiyor ve bu sebeple “Ege’nin yeni yaşam platformu” olarak konumlandırıyoruz. Özlenen Alaçatı ruhunu yeniden canlandırmayı hedefleyerek, bölgeye değer katan işletmelerin desteğiyle gastronomi, doğa, sanat ve tarih unsurlarını ön plana çıkaran bir organizasyon tasarladık. Çıkış noktamız, Alaçatı’nın yoğun yaz sezonu dışında da eşsiz doğası ve iklimi ile keyifle yaşanabileceğini ve yeni deneyimler sunabileceğini tüm dünyaya anlatmaktı.

Bu noktada Tasting Alaçatı’nın içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz? Öne çıkardığınız unsurlar neler?

Bugüne kadar 125 ayrı işletmenin ev sahipliğinde yaklaşık 200 etkinlik gerçekleştirildi. On binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bu organizasyonda, ünlü şeflerin özel tarifleri, tadım menüleri, degüstasyon atölyeleri, farkındalık söyleşileri, geleneksel üretim biçimleri, yerel üreticiler ve mahsulleri, ses terapisi ve meditasyon gibi çeşitli etkinlikler yer alıyor. Ayrıca, köy içinde caz konserleri, doğada kamp ateşleri, ünlü sanatçıların performansları, şeflerle özel atölye çalışmaları, sörf deneyimleri ve resim ile seramik sergileri gibi keyifli etkinlikler de Tasting Alaçatı kapsamında düzenleniyor. Öne çıkarmak istediğimiz en önemli unsur, yerel değerlerimiz ve bu değerleri temsil eden yerel üreticilerimizdir. Her yıl organizasyon içerisinde bir platform kurarak, yerel üreticilerin emekleriyle yetiştirdikleri sebze ve meyvelerin sürdürülebilir gelişimi için destek sağlamaya çalışıyoruz.

Etkinliğin Türkiye’de bir benzeri yok sanırım. Dünyadan ilham aldığınız bir etkinlik var mı?

Yerel üretimi ve yerel mahsulleri koruyarak, Türk ve göçmen Ege yemeklerini yaşatarak, kolektif bilinç ve misafirperverlik anlayışıyla ülkemizi dünyaya tanıtma potansiyeli taşıyan tek organizasyon olduğumuzu düşünüyoruz. Ayrıca, İtalya’daki “Alba White Truffle Festivali” ve Meksika’daki “San Miguel de Allende’s Food Festivali” gibi uluslararası festivallerden ilham alarak, global turizm ajansında yer alabilecek nitelikte bir organizasyon oluşturmayı hedefliyoruz.

Alaçatı insanı festivale nasıl yaklaşıyor? Bölge halkı da bunu sahiplendi diyebilir miyiz?

Tasting Alaçatı, Alaçatı merkezli olmakla birlikte, çevre beldeleri de kucaklayan bir yapıya sahiptir. Bölgeye değer katan işletmeler, yerel üreticiler, sivil toplum kuruluşları ve Çeşme Belediyesi’nin desteği ile tamamen kolektif bir bilinçle hayata geçiriliyor. Bölge halkının ilgisi ve desteği olmadan bu etkinliği gerçekleştirmek mümkün olmazdı. Tasting Alaçatı, işletmelerin ev sahipliğinin yanı sıra, özel çiftliklerin, bağların ve yerel evlerin de ziyaretçilere kapılarını açtığı bir organizasyon olarak öne çıkıyor.

Tasting Alaçatı ile bir know-how da oluşuyor. Bunu Türkiye’nin farklı yerleriyle de paylaşmaya hazır mısınız?

Başta Ege ve memleket aşkıyla ortaya çıkan bu proje, devletin resmi kurumlarının ilgisi ve çeşitli belediyelerin talepleri doğrultusunda genişlemeye devam ediyor. Türkiye’nin her bölgesindeki lokal değerleri ve kültürleri öne çıkarmaya gönüllü olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’yi global seyahat ajandasında daha görünür kılmak için büyük bir istekle çalışmaya hazırız.

Festivalin gelecekte gelmek istediği nihai nokta nedir?

Tasting Alaçatı: Deneyim Tasarımı ile Sürdürülebilir Turizm

Lokal değerlerin etrafında sürdürülebilir turizmi hedefleyerek, tüm dünyada ve seyahat literatüründe gezginlerin dikkatini çekmeyi amaçlıyoruz. Nihai hedefimiz, uluslararası organizasyonlar takvimine girerek, bölge turizmi için önemli bir katma değer yaratmaktır.

iletişim: ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Tasting Alaçatı: Deneyim Tasarımı ile Sürdürülebilir Turizm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin