Tahinli Pide Tarifi ve Malzemeleri
Tahinli pide, Türk mutfağının sevilen ve eşsiz lezzetlerinden biridir. Özellikle Kayseri’nin Develi ilçesi ile özdeşleşmiş bu özel pide, akşam saatlerinde ekranda yer alacak olan Masterchef yarışmasında da takımlar arası bir düelloda yapılacak. İnce açılmış hamurun içine tahin ve şekerin eklenmesiyle hazırlanan bu lezzet, hem tatlı hem de tuzlu bir deneyim sunar. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz tahinli pide tarifi ve gerekli malzemeleri!
TAHİNLİ PİDE İÇİN MALZEMELER
- 3 su bardağı un
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 2 adet yumurta
- 1 adet yaş maya
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı tahin
- 1 yemek kaşığı pekmez
TAHİNLİ PİDE TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Bu tarifte pekmez kullanmak, sosun mükemmel bir kıvam almasını sağlar. Pekmez kullanmadığınız takdirde, sos hamura yapışabilir ve istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu nedenle, pekmezi tarifinize eklemeyi unutmayın!
TAHİNLİ PİDE TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Geniş bir kabın içerisine 1 adet yumurta, 1 su bardağı şeker, süt, tuz, sıvı yağ ve mayayı ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
- Karışıma unu azar azar ilave ederek yoğurun. Hamurun kıvam almasını sağlayın.
- Hamurun üzerini bir bezle örtüp mayalanmaya bırakın. (Bu işlem yaklaşık 1 saat sürebilir.)
- Mayalanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla yuvarlak bir şekilde açın.
- Açtığınız hamurun kenarlarını kıvırarak şekil verin. Tabanda ince bir tabaka olmasına dikkat edin.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hamurları yerleştirin.
- Ayrı bir kapta tahin, pekmez, 1 su bardağı şeker ve yarım su bardağı suyu karıştırın. Karışımı, hazırladığınız hamurun ortasına dökün.
- Kenarlarına yumurta sarısı sürerek parlak bir görünüm elde edin. Son olarak, 180 derece önceden ısıtılmış fırında, her yeri güzelce pişene kadar yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra sıcak olarak afiyetle tüketin.