- Fırında
- 6+ Kişilik
- 40 dk (Hazırlanma Süresi)
- 60+ dk (Pişirme Süresi)
Yapımı için malzemeler
1 adet yumurta
3/4 su bardağı süt
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1/5 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un
Hamurları açmak için:
1/2 su bardağı buğday nişastası
Üzeri ve yufka araları için:
200 gram tereyağı
3 yemek kaşığı toz antep fıstığı
İçi için:
2 su bardağı file fındık
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı
Evde kolayca yapabileceğiniz bu lezzetli sütlü nuriye, dışarıda satılanların çok ötesinde bir tat sunuyor. Hem şerbetli hem de sütlü tatlı sevenlerin favorisi olan sütlü nuriye, diğer şerbetli tatlılara göre daha hafif bir alternatif. Peki, bu muhteşem tatlıyı nasıl yapabilirsiniz? İşte adım adım sütlü nuriye tarifi…
1. adım: Öncelikle, elediğiniz unu derin bir karıştırma kabına alın. Unun ortasına; yumurta, süt, ayçiçek yağı, üzüm sirkesi ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri bir spatula ya da çatal yardımıyla karıştırın.
2. adım: Malzemeleri yavaş yavaş birleştirerek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru, üzerini nemli bir bezle kaplayarak buzdolabında yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
3. adım: Dinlenmiş hamuru, kırk eşit parçaya bölün. Her bir parçayı yuvarlayarak top haline getirin ve mermer bir tezgah üzerinde hafifçe bastırarak düzleştirin.
4. adım: Nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde her bir hamur bezesini bir tabak büyüklüğünde açarak ince bir yufka elde edin. Bu aşamada dikkatli olun, yufkalarınızın ince olması önemli.
5. adım: Açtığınız hamurların arasına nişasta serpiştirerek iki grup halinde üst üste koyun. Ardından bir oklava yardımıyla incecik açmaya devam edin.
6. adım: Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin. Erittiğiniz tereyağının üzerinde biriken süt köpüğünü dikkatlice ayırarak kullanmayın.
7. adım: Yufka inceliğinde açtığınız yirmi bezeyi, tereyağıyla yağlanmış fırın tepsisine aralarına bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürerek üst üste yerleştirin.
8. adım: File fındıkları taban katına, aralarda boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin. Bu, tatlınıza lezzet katacaktır.
9. adım: Kalan yufka bezelerini, fındıkların üzerine dikkatlice yerleştirin. Yine aralarına eritilmiş tereyağı sürmeyi unutmayın. Bu katmanlar, tatlınıza harika bir doku katacaktır.