Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Melih Tugay, hipospadias ve epispadias gibi doğumsal ürolojik anomaliler hakkında ebeveynlere önemli bilgiler sunuyor. Hipospadias, tedavi edilmediğinde ileriki dönemlerde cinsel sorunlara ve penisin aşağı doğru eğilmesine yol açabilen bir durumdur. Her 250 erkek çocuktan birinde hipospadias görülebilir.
Epispadias hastalığı ise, yeni doğan erkek bebeklerde üretra, yani normal penis ucu yerine penise kadar olan herhangi bir noktada açılma durumudur. Erkeklerde hipospadias hastalığından 5 kat daha sık rastlanmaktadır ve yaklaşık 30 bin doğumda bir görülmektedir. Epispadias, genellikle zor ve karmaşık bir hastalık olarak tanımlanır.
Erken Müdahalenin Önemi
Prof. Dr. Tugay, bu tür anomalilerde erken müdahalenin kritik olduğunu vurgulayarak şunları belirtti:
- Çocuk doğduğunda, ilk muayenede bu durumun fark edilmesi için ayrıntılı fizik muayene yapılmalıdır.
- Karın ultrasonografisi ile çocuğun idrar yolu sisteminde doğumsal bozukluk olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Bebeklerde simfizis pubis adı verilen ön kemiğin ayrık olması durumunda ilk 24 saat içinde ameliyata alınarak kemiğin yakınlaştırılması daha kolay olmaktadır.
Tedavi Yöntemleri
Hipospadias ve epispadiasın tedavi yöntemlerine dair bilgi veren Prof. Dr. Tugay, şu noktaları aktardı:
- Hipospadias hastalığı, cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Bu cerrahinin, bebeğin cinsel kimliğini tam olarak öğrenmeden önce yapılması önerilmektedir.
- Bebeğin ikinci bir ameliyat geçirmemesi adına sünnet ile birlikte yapılabilir.
- Ameliyat, genellikle günübirlik bir cerrahi müdahale olduğu için hasta aynı gün taburcu olabilmektedir.
- Epispadias tedavisi ise, hastanın hangi tür epispadias taşıdığına göre değişir ve tedavi süreci, kaç operasyon geçireceğine karar verilerek başlanır.
- Epispadias tedavisinin amacı, dış genital organın şekil ve fonksiyonunu normal işleyişine kavuşturmaktır.
Daha Önce Başarısız Olmuş Bir Ameliyatın Düzeltimi
Prof. Dr. Melih Tugay, hipospadias ve epispadias hastalığının doğru teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti. Başarısız bir hipospadias ameliyatının yeniden yapılmasının tecrübeli doktorlar için bile zorlu bir süreç olabileceğini ifade etti. Anne ve babalara uyarıda bulunan Tugay, bebeklerde meydana gelebilecek doğumsal bozuklukların zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.