Ocakta 4 – 6 kişilik bir yemek olan sulu köfte, hazırlama süresi 30 dakika, pişirme süresi ise 20 dakikadır. Bu lezzetli yemeği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler aşağıda sıralanmıştır:
Yapımı için malzemeler:
- 250 – 300 gram kıyma
- 1 adet soğan (rendelenmiş ve suyu süzülmüş)
- 1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- 1 çay bardağı köftelik bulgur (50 ml çay bardağı en küçüklerden)
- 1 yumurta
- Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
- Bir tutam maydanoz (isteğe bağlı)
- 2 adet küp doğranmış patates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
Üzeri için:
- Kekik
Hazırlanışı:
Sulu köfte, yapımı biraz zahmetli olsa da, lezzetiyle herkesin gönlünü kazanmayı başaran bir yemektir. Sulu köfte tarifi, ailelerin damak tadına göre farklılık gösterebilir. Şimdi sulu köfte nasıl yapılır, adım adım inceleyelim:
1. adım: Öncelikle tüm malzemeleri bir kapta (bulgurun önce yarısını ekleyerek) karıştırıp yoğurun. Bulguru eklerken kıvamı ayarlamaya dikkat edin. Tam bir çay bardağı bulgur kullanmanızı öneriyoruz. (Köfte harcının içine bir kaşık salça ilave edebilirsiniz.)
2. adım: Yoğurduğunuz köfte harcını fındık büyüklüğünde yuvarlayarak, hafif un serptiğiniz tepsiye yerleştirin.
3. adım: Bir tencerede küçük bir soğanı 2-3 yemek kaşığı yağda soteleyin, böylece soğanın aromasını ortaya çıkarın.
4. adım: Sotelediğiniz soğana bir yemek kaşığı biber salçası ve bir yemek kaşığı domates salçası ekleyin. Ardından tuz ve iki adet küp doğranmış patates ilave edip üzerine sıcak su ekleyin.
5. adım: Karışımı yaklaşık 10 dakika pişirin, böylece patatesler yumuşayacaktır.
6. adım: Unladığınız tepsideki köfteleri, tepsiyi hafifçe sallayarak una bulanmasını sağlayın.
7. adım: Köfteleri patateslerin üzerine dökün, hafif bir şekilde karıştırarak kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
8. adım: Pişen köftelerin üzerine en son kekik serpip ocağı kapatın.
9. adım: Sulu köfte yemeğinizin lezzetlerinin iyice harmanlanması için 10 dakika dinlenmesine izin verin.
Afiyet olsun!