- Fırında
- 4 – 6 Kişilik
- 20 dk (Hazırlanma Süresi)
- 30 dk (Pişirme Süresi)
Gerekli Malzemeler
- 1 adet yufka
- 650 gram kuşbaşı tavuk eti
- 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
- 1 adet orta boy patlıcan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet soğan
- 1/2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Hazır beşamel sos
Üzeri için:
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı
Sultan kebabı, hem et hem de hamur işini sevenlerin vazgeçemediği lezzetli bir yemek tarifidir. Tavuk ve et ile hazırlanan bu nefis tarif, deneyenleri kendine hayran bırakmaktadır. Yufkanın içini sebzelerle ve etle doldurabileceğiniz bu tarif, damaklarda unutulmaz bir tat bırakacak. Sultan kebabı tarifini hazırlarken, dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var.
Eğer kebabınızı tavukla pişirecekseniz, içerisine ekleyeceğiniz bezelye ve patates lezzetini zenginleştirecektir. Ancak etli bir tarif hazırlıyorsanız, patlıcan eklemeniz kebabın tadını daha da artıracaktır. Şimdi, sultan kebabı nasıl yapılır, birlikte göz atalım.
1. adım: İlk olarak, 1 adet orta boy patlıcanın kabuğunu alacalı bir şekilde soyun.
2. adım: Patlıcanı orta büyüklükte küpler halinde kesip, kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın.
3. adım: Geniş bir tava içine yarım yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Üzerine ince ince doğranmış 1 adet soğanı ilave edip, 1 dakika kadar kavurun.
4. adım: Ardından 650 gram kuşbaşı doğranmış tavuk etini ekleyin ve orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin.
5. adım: Tavuk etleri pişmeye yakın, 1 yemek kaşığı kadar biber salçası ekleyin ve iyice karıştırın. Bu aşamada 2 dakika kadar daha pişirmeye devam edin.
6. adım: Tavuk etlerinin üzerine haşlanmış bezelye, kızarttığınız patlıcanları, tuz ve karabiber ekleyerek güzelce karıştırın.
7. adım: 1 adet yufkayı tezgah üzerinde 4 eşit parçaya kesin. Parçalardan birini alıp, küçük boy bir kasenin içine yerleştirin.
8. adım: Kenarlardan sarkan yufka kenarlarını taban kısmına yerleştirin.
9. adım: Yufkanın içine tavuk etli karışımdan koyun. Dışa sarkan yufka kenarlarını etlerin üzerine kapatın ve kaseyi ters çevirin. Tavuklu sultan kebabını yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
10. adım: Diğer tarafta beşamel sosu hazırlayın. Hazırladığınız beşamel sosunu kebabın üzerine dökün.
Son adım: Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Tavuklu sultan kebabı fırından çıktıktan sonra sıcak olarak servis edilebilir.
Afiyet olsun!