Asgari Fiyat Tespit Kurulu’nun 2025 yılında geçerli olacak minimum fiyatı belirleme çalışmaları devam ediyor.
Bu kapsamda kurul ikinci toplantısına bugün saat 14.30’da Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’nın mesken sahipliğinde başladı.
Toplantıya personel, patron ve hükümet temsilcileri katıldı. Toplantıda emekçi tarafını en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ederken, patron tarafını ise Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Ayrıca kurulda 5 personel de yer alıyor.
Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik data ve raporları kurulla paylaşması bekleniyor.
İLK TOPLANTIDA SAYI KONUŞULMADI
İlk toplantı sonrası Türk-İş Genel Lider Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantıda sayı konuşulmadığını söylemişti.
Ağar, “Asgari fiyatın kırmızı çizgisi olmaz. Sayı söylediğimiz vakit geri adım atma talihimiz olmaz. Zira biz para vermiyoruz para talep ediyoruz. Sayı vermeye gerek yok yaşantımız ortada. Bize sayısı para verenler söyleyecek. Bizim sayı söylememiz hakikat olmaz. Sayı söylemek en kolayı fakat bizim elimizi zayıflatır” tabirlerine yer vermişti.
Ağar, “Büyük ihtimal üçüncü toplantıda sayı ortaya çıkacak” demişti. Ağar ayrıyeten her yıl toplantının 4 sefer yapıldığını lakin bu yıl 3 toplantı yapılacağını belirtmişti.
ASGARİ FİYAT NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari fiyatı, yasa gereği personel, patron ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 şahıstan oluşan Minimum Fiyat Tespit Kurulu belirliyor.
Komisyon, yeni minimum fiyatı belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği kurul, en az 10 üyenin iştirakiyle toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde ise liderin bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
MEVCUT TABAN FİYAT 17 BİN 2 LİRA
Asgari fiyat, hala bir emekçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari fiyatın patrona toplam maliyeti, bir emekçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt minimum fiyat, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu toplumsal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu patron işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.