Siyasi Harita Nedir?
Belli bir oran dahilinde, yandan görünüm veya profil bakışıyla çizilen ölçeklendirilmiş yeryüzünün belirli bir kısmını yansıtan grafiksel oluşumlar harita olarak adlandırılır. Haritaların kullanım amaçlarına göre çeşitlendirildiği göz önüne alındığında, bu türlerden biri olan siyasi ölçekli harita, idari sınırları ve kıta düzlemlerini belirlemek için kullanılmaktadır. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Siyasi Haritaların Özellikleri
Kuşbakışı bir düzlem üzerine çizilen haritalardan biri olan siyasi harita türleri, özellikle ülke sınırlarını, bu sınırlar dahilindeki askeri bloklaşmaları ve kıta düzeylerini gösterir. Bunun yanı sıra, sınırlar içinde yer alan il, ilçe ve köy gibi unsurların gösterimi, bu haritaları idari bölünüş haritası olarak da tanımlamamıza olanak tanır. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Yeryüzü Şekilleri ve Siyasi Haritalar
Dağ, ova, plato gibi yeryüzü şekillerini yansıtmayan bu harita türünde, eğim, yükselti gibi fiziki özellikler, fiziki haritalar üzerinden ele alınmaktadır. Örneğin, Türkiye’nin siyasi haritasında, yeryüzü şekilleri yansıtılmadığı için başkentin Ankara olduğunu belirten simge, harita üzerinde kare içerisine alınmış siyah bir yuvarlak ile gösterilmektedir. İl merkezleri ise siyah noktalarla işaretlenirken, devlet sınırını belirtmek için kısa çizgi ve nokta sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca, Türkiye sınırındaki tüm iller, siyasi haritada farklı renklerle tanımlanmıştır. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Türkiye Siyasi Haritası
Türkiye’nin siyasi haritası, il, ilçe, siyasi sınırlar, yerleşim alanları merkezleri ve idari bölümleri yansıtmaktadır. Yeryüzü şekillerinin yer almadığı bu haritada, uzunluk ve alan hesaplamaları hakkında bilgi edinmek mümkündür. Türkiye siyasi haritası genellikle 1/1.100.000 ölçekten daha küçük haritaları temsil etmektedir. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Haritaların Kullanım Alanları
Duvar ya da atlas haritaları olarak bilinen bu harita türü, eğitim ve öğretim süreçlerinde sıklıkla kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Türkiye sınırları içinde yer alan iller arasında; İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Trabzon, Adana, Konya, Manisa, Muğla, Siirt, Ağrı, Van, Erzurum, Sivas, Elazığ ve Rize yer almakta olup, toplam il sayısı 81’dir. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com