Manish Pandey | BBC Newsbeat
Öğle aranızda bir şeyler yerken telefonunuzun ‘çok ısındığı için kapanacağı’ bildirimi belirse nasıl hissedersiniz? TikTok’ta gezinemeyeceğiniz bir öğle arası, gerçekten tadını kaçırır mı? Yoksa iş arkadaşlarınızla zorunlu bir sohbete mi girmek zorunda kalacaksınız?
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, yalnızca vücutlarımız değil, elektronik cihazlarımız da artan sıcaklıklardan olumsuz etkileniyor. İnsanların aksine, telefonlarımız terleyerek serinleyemez; bu durum, kullanımı daha keyifli hale getirse de, belirli bir sıcaklık seviyesinin üzerine çıktıklarında telefonların kendilerini bir süreliğine kapatmasına neden olabiliyor. Peki, telefonlar neden sıcak hava koşullarında performans düşüklüğü yaşıyor ve bu duruma karşı nasıl tedbirler alabiliriz?
Sıcak Hava İşlemcilerin Performansını Düşürüyor
Yazın sıcak günlerinde nasıl ki bizler normal sıcaklıklara kıyasla daha yavaş hareket ediyorsak, telefonların işlemcileri de aynı durumla karşı karşıya kalıyor. Leeds Beckett Üniversitesi’nden elektrik ve elektronik mühendisi Dr. Roz Wyatt-Millington, “Telefonların çalışmasını sağlayan bu çipler, işlevini yerine getirirken ısı üretir,” diyor ve ekliyor: “Telefonun ısısı arttıkça, bu çipler aşırı ısınmamak için kendilerini yavaşlatma mekanizmasına geçer.”
Pillerin Performansı Olumsuz Etkileniyor
Dr. Roz, elektronik aletlerin genellikle 35 dereceye kadar olan sıcaklıklarda çalışmak üzere tasarlandığını belirtiyor: “Piller, belirli sıcaklık aralıklarında enerji depolayabilir. Isındıkça, bu pillerin çalışması zorlaşır ve bir noktadan sonra enerji tükenebilir.” Sıcak havalarda piller, soğumakta zorlandığı için ömürleri kısalabiliyor. Güneşin altında telefonların ekran parlaklığının arttığını belirten Dr. Roz, telefonun aşırı ısınmayı önlemek için yaptığı işlemlerin de eklenmesiyle cihazların hem yavaşladığını hem de daha fazla enerji harcadığını vurguluyor.
Ekran Koruyucuları Üzerindeki Etkiler
Eğer ekran koruyucusu kullanmıyorsanız ve telefonunuzun ekranına zarar verdiyseniz, bu zarar sıcak havalarda daha belirgin hale gelebilir. Diğer yandan, ekran koruyucu kullanmak da ısıyı telefonun içine hapsettiği için cihazın soğumasını zorlaştırabilir.
Telefonun Isınmasını Önlemek İçin Alınacak Önlemler
- Telefonu Güneşin Altında Bırakmayın: Telefonunuzun doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması en önemli önlemlerden biridir. Dr. Roz, “Telefonu arabada bırakmaktan kaçının, mümkünse gölgede tutun, hatta varsa bir pervanenin önüne yerleştirin,” diyor.
- Şarjda Bırakmayın: Dr. Roz, “Telefonlar şarj olurken ısınır. Çok sıcak bir ortamda telefonunuzu şarj ederseniz, cihazın daha da ısınmasına neden olursunuz,” uyarısında bulunuyor.
- Yüksek İşlem Yüklerinden Kaçının: Telefonun sıcak havada yoğun işlemler yapmaması için gereksiz uygulamaları kapatabilirsiniz. Dr. Roz, “GPS veya kullanmadığınız diğer özellikleri devre dışı bırakın. Ne kadar az uygulama kullanırsanız, telefonunuz o kadar az ısı üretir,” tavsiyesinde bulunuyor.
- Düşük Güç Modunu Aktif Hale Getirin: Telefonunuzun düşük güç modunu kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca, cihazınızı birkaç dakikalığına kapatıp soğumasını beklemek de faydalı olabilir.
- Buzdolabı veya Buzluğa Koymayın: Telefonunuzu soğutmak için buzdolabına veya buzluğa koymak, ani sıcaklık değişimlerine sebep olacağı için zararlı olabilir. Buzun erimesi ile oluşabilecek su, telefonunuzun içine girebilir. Dr. Roz, telefonların aşırı ısınarak bozulmasını önleyen mekanizmalara sahip olduğunu ve bu durumun yaşanması durumunda bu mekanizmaların devreye gireceğini belirtiyor.