1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Şekerli Gıdaların Tüketimi ve Kanser Riski

Şekerli Gıdaların Tüketimi ve Kanser Riski

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şekerli Gıdaların Tüketimi ve Kanser İlişkisi

Şekerli Gıdaların Tüketimi ve Kanser İlişkisi

Şekerli gıdaların tüketimi ile kanser hastalığı arasındaki bağlantılar, tıp camiasında uzun zamandır tartışılmakta. Son yapılan bilimsel araştırmalar, bu konudaki tartışmaları sona erdirecek nitelikte önemli bulgular sunuyor. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, basit şekerli gıdaların sağlığa olan zararları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ORGAN YAĞLANMASI KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Prof. Dr. Sezgin, yapılan araştırmaların basit şekerli gıda tüketiminin insülin direnci, şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıkların sıklığını artırdığını ortaya koyduğunu ifade etti. “Bu hastalıkların kanserle olan ilişkisini biliyoruz. Basit şekerli gıdalar tek başına kansere neden olmasa da, bu hastalıklar kanserin nedenleri arasında yer alıyor,” dedi. Son yıllarda artış gösteren kanser türleri arasında karaciğer, pankreas ve safra yolları kanserleri bulunuyor. Bunun en önemli sebeplerinden birinin organ yağlanması olduğunu vurguladı. Sezgin, “Dünyada sigara ile ilişkili kanserlerin azalması, organ yağlanması ile ilişkili kanserlerin artmasına neden oldu. Bu durumun altında yatan en büyük etken fruktoz bazlı şekerli gıdaların tüketimindeki artıştır,” şeklinde konuştu.

MEYVE TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Prof. Dr. Sezgin, basit şekerli gıdalar arasında en tehlikeli olanların başında meyve sularının geldiğini belirtti. Meyvelerin doğal halinin tüketilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti: “Tatlılar da basit şeker kaynakları arasında yer alıyor. Evde yapılan sütlaç, muhallebi, baklava gibi gıdalar ile şekerli ve gazlı içeceklerin düzenli tüketimi sağlıklı olmayan basit şekerli gıda kategorisine giriyor. Ham meyve olarak tüketilen dondurulmuş veya taze meyveler daha sağlıklıdır. Şeker katılmamış hoşaf, komposto veya reçel gibi ürünler sağlıklı seçeneklerdir. Meyve suyu tüketmek doğru bir tercih değildir; çocuklar için aşırıya kaçılmadığı sürece faydalı olabilir ancak erişkinlerin meyvenin kendisini tercih etmesi gerekir.” Ayrıca, meyvenin lifli yapısının fruktoz bazlı şekerin hızlı emilimini engellediğini belirtti. “Fruktoz bazlı şeker, organ yağlanmasına yol açar ve bu da insülin direnci, şeker hastalığı ve sonrasında kanser riskini artırır. Günde 1-2 porsiyon meyve tüketilmesi önerilir. Her meyvenin porsiyon miktarı bilinmeli ve buna göre tüketilmelidir. Özellikle anne adaylarının bu konuda aşırı dikkatli olmaları gerekmektedir,” dedi.

DİYABET HASTALARI İÇİN ÖNEMLİ UYARI!

Şeker hastalarının kanser riskinin 2-3 kat daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Sezgin, “Bu konuda yapılan çalışmaların sonuçları net ve tartışmasızdır. Özellikle kan şekeri yüksek seyreden bireylerde sigara, alkol alışkanlığı ve obezite gibi yandaş hastalıkların varlığı, kanser riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Daha önce nadir görülen karaciğer yağlanması, günümüzde ciddi bir artış göstermektedir. Karaciğer kanserlerini genellikle Hepatit ve alkolle ilişkilendirirken, şimdi daha fazla karaciğer yağlanması ile ilişkilendiriyoruz,” ifadelerini kullandı. Pankreas kanserinin, kanserden kaynaklı ölümlerin beşinci nedeni olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bu sıralamada birinci sıraya yükselebileceğini belirtti. “Sağlıksız ve fast food tarzı beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, zararlı alışkanlıkların artışı ve endüstriyel şekerli gıdaların çoğalması bu artışın sebepleri arasında yer almaktadır,” diye ekledi.

ŞEKERİN ZARARLARINDAN KURTULMA YOLLARI

Prof. Dr. Sezgin, şekerin zararlı etkilerinin kısa süreli bir detoks ya da şok diyetle atılamayacağını ifade etti. “Yaşam ve beslenme tarzını değiştirmeden, egzersiz yapmadan şekerin zararlı etkilerini vücuttan atmak mümkün değil. Çünkü bu maddeler, nikotin gibi vücutta uzun süre kalabilmektedir. Bebeklikten itibaren beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmeliyiz. Ancak bu sayede düzenli ve sağlıklı bir yaşama sahip olabiliriz,” diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

Şekerli Gıdaların Tüketimi ve Kanser Riski
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin