Şeker Tüketimi ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin, gıdalara eklenmiş şeker, şekerli içecekler ve diyet ürünlerin insanların sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Son yıllarda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, şekerli içeceklerin pek çok önemli sağlık sorunu ile bağlantılı olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle işlenmiş gıdalarda yüksek fruktoz içeren mısır şurubu ile eklenmiş şeker kullanımının son 20 yılda hızla arttığı gözlemlenmiştir.
Prof. Dr. Şahin, meyve suyu tüketiminin sağlıklı olduğu algısının, yoğun reklamlarla desteklenerek hem meyve sularının hem de şekerli gazlı içeceklerin çocuklar ve genç erişkinler arasında hızla tüketilmesine yol açtığını ifade etti. Yapılan araştırmalar, bu tür tüketimin obezite, insülin direnci ve şeker hastalığı ile ilişkili olduğunu gösteren önemli bulgular sunmaktadır. Özellikle günlük şeker tüketimindeki artışın, şekerli ve diyet içeceklerin yoğun kullanımının ölüm riskini artırdığı tespit edilmiştir.
Hazır Meyve Suyu Tüketimine Dikkat!
Şeker tüketiminin tip 2 diyabet, insülin direnci ve bazı kanser türlerinin gelişiminde etkili olabileceğini belirten Şahin, bu durumu destekleyen yeni bilimsel araştırmalara atıfta bulundu. Örneğin, British Medical Journal‘da (BMJ) yayımlanan bir araştırma, günlük şeker tüketiminin artırılmasının kanser gelişiminde etkili olduğunu ortaya koymuştur. 100 bin kişinin 9 yıl boyunca izlenmesiyle gerçekleştirilen bu araştırmada, günlük 100 mililitre şekerli içecek tüketiminin artışı ile tüm kanser türleri için riskin %18, meme kanseri riskinin ise %22 oranında arttığı belirlenmiştir.
Bu araştırmanın, hazır meyve suyu tüketiminin de kanser gelişimi açısından benzer bir etki yarattığını gösterdiğini vurgulayan Şahin, az miktarda şeker tüketiminin artmasının kısa sürede kanser riskini yükselttiğini ifade etti. Oysa ki, şeker tüketiminin azaltılmasının kanserin önlenebilir en önemli sebeplerinden biri olduğunu dile getirdi.
“Şekerli Gıda Tüketimine Ciddi Sınırlama Getirilmeli”
İşlenmiş gıdalar yerine doğal ve mevsiminde yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şahin, sağlıklı beslenme için bazı önerilerde bulundu:
- Şurup, şeker gibi katkı maddeleri bulunan hazır meyve sularından kaçınılmalı; bunun yerine mevsiminde taze meyveler tercih edilmelidir.
- Çocuklar ve genç erişkinlerde şekerli gıda tüketimine ciddi sınırlamalar getirilmelidir.
- Her gıda ürününün etiketinde toplam şeker miktarı ve eklenmiş şeker miktarı mutlaka yer almalıdır.
- İşlenmiş gıdalar yerine doğal ve taze ürünler tüketilmelidir.
- Gıda etiketlerindeki kalori miktarları okunabilir büyüklükte olmalıdır.
- Katkı, koruyucu ve çeşitli şurupları içeren diyet ürünlerden kaçınılmalı; bunun yerine daha az ama ölçülü miktarda sağlıklı ürünler tercih edilmelidir.