Soyulmamış Baş Sarımsak Nasıl Saklanır?
Serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklayın.
Uygun koşullarda saklandığında kabuklu baş sarımsaklar aylarca dayanabilir. Sarımsakları saklarken göz önünde bulundurulması gereken üç ana faktör vardır: Sıcaklık, ışık ve nem.
Serin bir ortam, sarımsağın filizlenmesini önlemeye yardımcı olurken, kuru bir ortam da nemlenmesini engelleyerek sarımsağın küflenmesini önler. Ayrıca, karanlık bir ortam, sarımsakların renginin değişmesini önler.
Hava akışı, gerekli ortamı sağlamaya yardımcı olacağından kabuklu baş sarımsaklar için oldukça önemlidir. Baş halindeki sarımsakları saklamanın bir diğer etkili yolu, file bir çanta kullanmak veya patates, soğan ve sarımsak saklamak için tasarlanmış, üzerinde hava geçişini kolaylaştıran deliklerin bulunduğu saklama kapları tercih etmektir.
Soyulmuş Sarımsak Nasıl Saklanır?
Mümkün olduğunca kısa sürede kullanın.
Sarımsakları soyduktan sonra, hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak, sarımsak keskinliğini ve aromasını kaybedebilir, bu nedenle en iyisi mümkün olan en kısa sürede – soyulduktan sonra en geç 1 hafta içinde – kullanmaktır.
Bununla birlikte, soyulmuş sarımsağın ömrünü uzatabilecek bazı yöntemler de mevcuttur:
- Oda sıcaklığında bekletmeden yağda saklayın: Soyulmuş diş sarımsaklar, yağda saklanabilir, fakat sarımsakları yağa koyduktan sonra oda sıcaklığında bekletmekten kaçının. Bu, clostridium botulinum bakterisinin ürettiği toksinden kaynaklanan botulizm hastalığı için uygun bir ortam yaratabilir ve sağlığınızı tehdit edebilir. Bu yüzden, yağda beklettiğiniz soyulmuş diş sarımsakları mutlaka buzdolabında veya dondurucuda saklamalısınız. Uzmanlar, buzdolabında sakladığınız sarımsakları 7 gün içinde tüketebileceğinizi, dondurucuda sakladığınız sarımsakların ise birkaç aya kadar dayanabileceğini belirtmektedir. Sarımsakları saklarken dondurucu için uygun cam kavanoz veya buzluk poşeti kullanmanız önemlidir.
- Sirkede saklayın: Gıda güvenliği uzmanları, soyulmuş diş sarımsakların sirkeye konularak saklanabileceğini de vurgulamaktadır. Elma ve üzüm sirkesi, bu amaç için en ideal seçeneklerdir. Bu yöntemle sarımsak, yaklaşık 4 ay boyunca taze kalabilir. Ancak, sarımsakta herhangi bir küflenme belirtisi görülüyorsa, asla ama asla kullanmamalısınız!