- Fırında
- 6+ Kişilik
- 20 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Malzemeler:
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- 1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Hazırlanışı:
Şerbetli tatlılar arasında yer alan şam tatlısı, ağızda dağılan dokusu ve bol irmikli yapısıyla muhteşem bir lezzet sunuyor. Görselliğiyle de göz dolduran bu tatlı, misafirlerinizi etkilemek için ideal bir seçenek. Eğer şam tatlısını daha önce denemediyseniz, hemen mutfağa geçip bu tarife göz atmalısınız. Şimdi, şam tatlısının yapım aşamalarına birlikte bakalım:
1. Adım: Öncelikle geniş bir kapta şeker, yoğurt ve sıvı yağın bir araya gelmesini sağlayarak pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice çırpın.
2. Adım: Ardından irmik, karbonat ve vanilyayı ekleyin. Tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlamak için tekrar çırpmaya devam edin.
3. Adım: Unu kontrollü bir şekilde ilave edin ve karışımın homojenleşmesi için çırpmaya devam edin.
4. Adım: Hazırladığınız karışımı yağlanmış kare bir borcama dökün ve eşit şekilde yayın.
5. Adım: İkiye bölünmüş fıstıkları tatlının üzerine düzenli bir şekilde yerleştirin, bu şekilde hem görünümünü güzelleştirin hem de lezzetini artırın.
6. Adım: Önceden ısıtılmış 180 °C fırında, tatlının üzeri güzelce kızarana kadar yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
7. Adım: Şerbeti hazırlamak için küçük bir tencerede şeker ve suyu kaynatın.
8. Adım: Kaynadıktan sonra içine limon dilimini ekleyin ve 1-2 dakika kadar daha kaynatmaya devam edin, ardından ocağın altını kapatın.
9. Adım: Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığının çıkması için birkaç dakika bekleyin.
Son Adım: Tatlıyı keskin bir bıçakla dilimlere ayırın. Ilık şerbeti tatlının üzerine gezdirin ve şerbetin çekmesi için üzerine büyük bir tepsi kapatıp 1-2 saat bekletin.
Afiyet olsun!