1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Salmonella Virüsü ve Gıda Güvenliği: Hijyenin Önemi

Salmonella Virüsü ve Gıda Güvenliği: Hijyenin Önemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salmonella Virüsü ve Gıda Güvenliği

Avrupa’da bazı çikolata ürünlerinde tespit edilen salmonella virüsü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu ürünlerin ithalatında analiz zorunluluğu getirilmesine yol açtı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, salmonellanın genellikle insan dışkası yoluyla bulaştığını belirtti. Yapılan araştırmalar, gıda sektöründe çalışanların %60’ının tuvaletten çıktıktan sonra ellerini doğru bir şekilde yıkamadığını ortaya koydu.

Gıda Sektöründe Temizlik Sorunları

Dr. Dikmen, gıda sektöründe çalışanların hijyen konusundaki yetersizliklerine dikkat çekerek, “Son günlerde gıdalara mikroorganizma bulaşmasının artması endişe verici. Özellikle kapalı veya ambalajlı gıdalarda salmonella bulaşına rastlandığı bildiriliyor. Bu mikroorganizmaların gıdalara nasıl bulaştığını sorguladığımızda, insan, hayvan, gıda katkı maddeleri ve kullanılan malzemeler başlıca sebepler arasında yer alıyor. Salmonella, özellikle insan dışkısıyla bulaşan bir patojendir. ‘Portör’ dediğimiz, kendisinde bir belirti göstermeyen ancak salmonella taşıyan kişilerin, toplum için büyük risk oluşturduğunu unutmamalıyız.” dedi.

Dr. Dikmen, gıda sektöründe yapılan birçok araştırmanın ortak sonucunun, çalışanların %60’ının her yıkamada ellerini uygun şekilde yıkamadığını gösterdiğini vurgulayarak, “Ellerini yıkıyorlar ama bu yıkama doğru şekilde yapılmıyor. Ayrıca kullanılan kapların iyi temizlenmesi ve artıkların bırakılmaması da son derece önemlidir. Tek bir mikrop, uygun koşullarda milyonlarca mikrop üretme potansiyeline sahiptir. Paketlere bulaşan mikroplar, süt ürünleri ve çikolata gibi gıdalara geçerek tekrar insanlara bulaşabilir.” şeklinde konuştu.

İhmal Zincirleri ve Sonuçları

Bir mikroorganizmanın uygun koşullarda hızla çoğalabileceğini belirten Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, “Salmonella enfeksiyonu olan bireylerde ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Bu durum, besin zehirlenmesi olarak adlandırılır, ancak viral ya da bakteriyel kaynaklı da olabilir. Normal şartlarda paketlenmiş ürünlerde bu tür sorunların ortaya çıkmasını beklemiyoruz. Ancak zaman zaman hijyen eksiklikleri ve kaçaklar olabiliyor. Eğer her şey temizlenip, pastörize edilmiş sütten yapıldıysa sorun yaşanmayabilir. Ancak burada insan faktörünün etkisi büyük. Bir ihmal, zincirleme sorunlara yol açabiliyor. Salmonella, üretim tesislerinde rastlanmışsa, bu, yeterli temizlik yapılmadığı anlamına gelir.” dedi.

Doğru El Yıkama Teknikleri

Gıda sektöründe çalışanların hijyen kurallarına uyması gerektiğini açıklayan Dikmen, “Ellerin yıkanması, gıda güvenliği açısından kritik bir unsurdur. Çalışanlar, ellerini yıkarken önce su ile ıslatmalı, ardından yeterli miktarda sabunla köpürtmelidir. Parmak araları, ellerin üstü ve altı, parmak uçları da dahil olmak üzere her alanın ovalanarak yıkanması önemlidir. Yıkama işleminin ardından eller durulanmalı ve kâğıt havlu ile kurutulmalıdır. Özellikle gıda sektöründe, kâğıt havlu kullanımı daha sağlıklı bir seçenektir. Ortak kullanılan havlular ise bulaşma riski taşır. Tuvalet sonrası ellerin doğru bir şekilde yıkanması ve kurulanması hayati önem taşımaktadır.” şeklinde ifade etti.

Salmonella Virüsü ve Gıda Güvenliği: Hijyenin Önemi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin