Salmonella Virüsü Skandalı: Ferrero’nun Çikolataları Tehlikede
Avrupa’da yayılan salmonella virüsü, 100’den fazla çocuğa bulaşarak ciddi bir sağlık sorununa yol açtı. Bu virüsün kaynağının çikolata üreticisi Ferrero’nun Kinder Sürpriz ve diğer ürünleri olduğu belirlendi. Salmonella bakterisi nedeniyle 12 farklı ülkeden en az 324 kişi enfekte oldu. Bu hastalığın en çok etkilendiği grubun 16 yaşından küçük çocuklar olduğu ve bu yaş grubunun neredeyse yarısının hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yapılan açıklamalara göre, salmonella vakalarının en fazla görüldüğü ülke, doğrulanmış 102 vaka ile İngiltere oldu. Diğer ülkelerdeki durum ise şu şekilde:
- Fransa: 73 vaka
- Belçika: En az 62 vaka
- Almanya: 15 vaka
- İrlanda: 15 vaka
- İsviçre: 41 vaka
Ayrıca, Hollanda, Avusturya, Danimarka, Lüksemburg, İsveç, İspanya ve Norveç’te de doğrulanmış enfeksiyon vakalarına rastlandı.
Kinder’den Açıklama
Fransız Le Parisien gazetesine açıklamalarda bulunan Ferrero’nun yetkilisi Nicolas Neykov, virüsün ortaya çıktığı Belçika’daki Arlon fabrikasına nasıl girdiğine dair önemli bulgulara ulaştıklarını ifade etti. Yapılan incelemeler sonucunda, bulaşmanın fabrikadaki süt yağı tankında bulunan bir filtreden kaynaklandığı tespit edildi.
Neykov’un Açıklamaları:
“Virüs, ya daha önce virüs bulaşmış ham maddeler aracılığıyla ya da çalışanlar tarafından fabrikaya taşındı. 15 Aralık’ta tüm üretim hatlarını durdurduk ve üretilen ürünleri imha ettik. İlerleyen günlerde yaptığımız tüm testler negatif çıktı, bu nedenle fabrikayı yeniden açma kararı aldık.”
Ferrero, salmonellanın ilk kez tespit edildiği 15 Aralık tarihinde Arlon fabrikasının kapatılmaması nedeniyle büyük eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bu durum, hem kamuoyunda hem de sağlık otoritelerinde ciddi endişelere yol açtı.