Aşure zamanı geldi çattı! Geleneksel tatlarımızdan biri olan aşure, bu yıl sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için şekersiz ve glutensiz bir alternatifle karşımıza çıkıyor. Gluten hassasiyeti olanlar için uygun olan bu tarifte şeker yerine bal kullanarak hem lezzetli hem de besleyici bir aşure hazırlayabilirsiniz. Yapımı oldukça basit olan bu tarifi mutlaka denemenizi öneriyoruz. İşte malzemeler:
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı karabuğday (greçka)
- 1 yemek kaşığı kuru fasulye
- 1 yemek kaşığı nohut
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı tuzsuz kabuksuz fıstık
- 1/2 su bardağı iri çekilmiş fındık
- 1 adet küçük boy portakal
- 1 adet elma
- 3 adet hurma
- 1 adet incir
- 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
- 1 tatlı kaşığı susam
- 2-3 yemek kaşığı bal
- 1/2 su bardağı süt
- Tarçın
- Nar
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle fasulye ve nohutu akşamdan ılık su ile ıslatın. Ertesi gün yumuşayana kadar haşlayın.
- Karabuğday ve pirinci bir tencereye alıp üzerlerine 1,5 litre su ekleyin. Kapağını kapatıp, karışımın yumuşayana kadar pişmesini bekleyin.
- Haşladığınız nohut ve fasulyeyi tencereye ekleyip iyice karıştırın.
- Minik doğradığınız elma ve portakalı da ekleyin. İsterseniz, yarım portakal kabuğunu da rendeleyerek ekleyebilirsiniz; bu, aşurenin lezzetini zenginleştirecektir.
- Elmalar yumuşadıktan sonra fındık, fıstık, kuru üzüm ve küçük doğranmış hurma ile inciri ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
- 3-4 dakika daha pişirin ve ardından sütü ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra bir taşım kaynatın.
- Ateşten aldıktan sonra, damak zevkinize göre bal ekleyin. Tüm malzemeleri iyice harmanlayın.
- Son olarak, hindistan cevizi, susam, nar ve tarçını ekleyip karıştırarak aşurenizi tamamlayın.
Afiyet olsun!