Bayramların vazgeçilmez lezzeti baklava, çoğu zaman yüksek kalorisi ve şeker içeriği ile eleştirilir. Ancak, bu geleneksel tatlıyı daha sağlıklı bir hale getirmek mümkün! Şimdi sizlere, şerbet yerine bal kullanılan ve beyaz un yerine tam tahıllı unla hazırlanan şekersiz baklava tarifini sunuyoruz. Bu tarif, hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif arayanlar için idealdir. İşte, bu özel baklavanın tarifi.
Malzemeler:
- 2 çay bardağı tam tahıllı un
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 1-2 damla limon suyu
- 2 yemek kaşığı nişasta
İçi için:
- 8 adet tam ceviz içi
- 3 yemek kaşığı bal
- 2.5 çay bardağı su
Şekersiz baklava nasıl yapılır?
Birinci adım: Öncelikle ununuzu derin bir kaba alın. Üzerine 1 yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 3 yemek kaşığı süt ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
İkinci adım: Kabartma tozunun üzerine 1-2 damla limon suyu ekleyerek hamura ilave edin. Son olarak tuzu da ekleyip hamuru güzelce yoğurun.
Üçüncü adım: Hamurumuzu tatlı kaşığı yardımıyla porsiyonlayarak 20 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı top haline getirin.
Dördüncü adım: Hamurlarınızı nişasta yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açarak üst üste 5 tane olacak şekilde 4 kümeye ayırın. Bu dört küme, baklavanızın katlarını oluşturacak.
Beşinci adım: Üst üste koyduğunuz 5 parçayı 20 cm çapında olacak şekilde açın. Elinizde 4 kat yufka olacak. 1 kat yufka ve 1 kat ceviz olacak şekilde yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize alın.
Altıncı adım: Baklavayı dilimleme işlemini yaparak kesim desenini oluşturun. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirin.
Yedinci adım: Şerbeti için 2.5 çay bardağı ılık suya 3 yemek kaşığı balı ekleyin ve bal tamamen eriyene kadar karıştırın. Baklavanız piştikten 5 dakika sonra, soğuk şerbetle ıslatın.
Sekizinci adım: Şerbetini çeken şekersiz baklavanızı dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!