Ruh Sağlığı Alanında Yaşam Koçluğu İstismarı
Öğretim Üyesi Dr. Kahraman Güler, ruh sağlığıyla ilgili sorunlar yaşandığında ve bu durumların aşılamadığı zamanlarda, uzman kişilere başvurmanın önemine vurgu yapıyor. Dr. Güler, ruh sağlığı çalışanlarının eğitim süreçleri boyunca ilgili konularda kendilerini sürekli olarak geliştirdiklerini ve bu bilgiyi lisansla belgelerle desteklediklerini belirtiyor. Ülkemizde ruh sağlığı alanının ‘yaşam koçluğu’ adı altında istismar edilmesinin yaygınlaştığına dikkat çekiyor.
Yaşam koçlarının ruh sağlığı uzmanlarının çalışma alanlarını ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda danışanların hayatlarına da zarar verdiklerini ifade eden Dr. Güler, psikolojik hizmetin danışan ve terapist arasında kurulan profesyonel bir ilişki olduğunu vurguluyor. Bu ilişki, danışanın temel ihtiyaçlarını merkeze alarak, zarar vermemek amacıyla belli bir kuramsal bilgi çerçevesinde yürütülen sistemli bir uygulama alanıdır.
Zamanla her bireyin hayatında çeşitli problemler yaşadığını belirten Dr. Güler, bu sorunlar karşısında koşulsuz kabul görecek ve anlayışlı bir profesyonelin desteğine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Böyle durumlarda profesyonel yardım almak, problemin etkisini azaltacak ve başa çıkma konusunda önemli bir destek sağlayacaktır.
Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Eğitimi
Dr. Kahraman Güler, kendisinin, meslektaşlarının ve öğrencilerinin, uzun yıllar süren eğitim süreçleri ve emekler sonucu ruh sağlığı hizmeti verme yetkinliği kazandıklarını ifade ediyor. Psikologlar ve psikolojik danışmanların, 4 yıllık lisans eğitimlerinin ardından 2 yıl yüksek lisans ve yıllarca süren çeşitli psikoterapi eğitimlerini tamamlayarak uzmanlaştıklarını açıklıyor.
Psikiyatristlerin ise, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından uzmanlık sınavıyla girdikleri psikiyatri asistanlığında 4-5 yıl boyunca çalışarak gerekli hizmetleri sunduklarını belirten Dr. Güler, bu uzun ve zahmetli süreçlerin yanında, sadece birkaç aylık eğitimle ruh sağlığı hizmeti vermeye çalışan yaşam koçlarının mantıksızlığını vurguluyor. Bu durum, insanların bilgiye ve bilime ulaşma çabalarına gölge düşürmekte ve yetkin olmadıkları alanlarda hizmet vermeye kalkışmalarının tehlikelerine dikkat çekiyor.
Ruh Sağlığı Yasası ve İhtiyaçlar
Dr. Güler, hiçbir psikolojik danışman, psikolog, psikiyatrist veya klinik psikoloğun kendini yaşam koçu olarak tanıtmayacağını belirtiyor. Ruh sağlığı uzmanları, Psikolojik Danışmanlar, Psikologlar, Psikiyatristler, Klinik Psikologlar ve Sosyal Hizmet Uzmanları gibi profesyoneller, ülkemizde bir ruh sağlığı yasası talep ediyor. Henüz böyle bir yasanın olmaması nedeniyle ruh sağlığı alanının ciddi tehditler altında olduğunu ve bu durumun toplumun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade ediyor.
Yaşam koçluğu yapan kişilerin yasal bir yetkiye sahip olmadığını vurgulayan Dr. Güler, bu konudaki eleştirilerin hedef gösterme amacını taşımadığını, aksine doğru bilgilendirme yapma çabasını ifade ettiğini belirtiyor.