Romatoloji Nedir?
Romatoloji, romatizmal hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Bu alan, iç hastalıkları ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon ana bilim dalları altında yer alır. Romatoloji ile ilgili daha fazla bilgi almak ve bu alanda uzmanlaşan doktorların hangi hastalıklara baktığını öğrenmek için okumaya devam edin.
Romatizma Kavramı
Romatizma veya romatizmal bozukluklar, kalp, kemik, eklem, böbrek, deri ve akciğer gibi organları etkileyen çeşitli tıbbi sorunları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Günümüzde tıbbi ve teknik literatürde yerini kaybetmiş olsa da, günlük hayatta hâlâ sıkça kullanılmaktadır.
Romatolog Nedir?
Romatolog, romatizma hastalıkları ile iskelet ve kas sistemini etkileyen her türlü hastalık üzerinde uzmanlaşmış bir doktordur. Romatoloji kliniklerinde görev yapan bu uzmanlar, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl iç hastalıkları ve 3 yıl romatoloji uzmanlığı eğitimi alarak kendilerini bu alanda yetiştirirler. Romatologlar, vücutta hareket kısıtlılığı, ağrı, şişkinlik ve şekil bozukluklarına yol açan hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynar. Romatoloji birimleri, hem yetişkinlere hem de çocuklara hizmet veren pediyatri kliniklerinin bir alt dalı olarak faaliyet göstermektedir.
Romatoloji Bölümü Doktoru Hangi Hastalıklara Bakar?
Bir romatolog, 200’den fazla romatizmal hastalığın tedavisi ile ilgilenmektedir. Romatologların tedavi ettiği bazı hastalıklar şunlardır:
- Osteoartrit
- Romatoid artrit (RA)
- Lupus
- Spondiloartropatiler – ankilozan spondilit (AS) ve psoriatik artrit (PsA)
- Sjögren sendromu
- Gut
- Skleroderma
- Vaskülit
- Enfeksiyöz artrit
- Juvenil idiyopatik artrit
- Polimiyalji romatika
- Behçet Hastalığı
- Ailevi Akdeniz Ateşi
Yumuşak Doku Hastalıkları
Romatoloji ayrıca yumuşak doku hastalıkları ile de ilişkilidir ve romatologlar, bu tür hastalıkların birçok farklı çeşidini tedavi edebilir:
- Fibromiyalji
- Bel ağrısı
- Tenis veya golfçü dirseği
- Olekranon bursit
Kemik Hastalıkları
Romatologlar, kemik ile ilgili bazı hastalıkları da tedavi edebilir. Bu hastalıklar arasında:
- Fluorosis
- Osteoporoz
- Osteomalazi
- Renal osteodistrofi
- Raşitizm
Genetik Bozukluklar
Eklemleri etkileyen birçok genetik bozukluk da romatologlar tarafından incelenebilir. Bu bozukluklar arasında:
- Akondroplazi
- Ehlers-Danlos sendromu
- Aşırı uzayabilir eklemler
- Marfan sendromu
Romatoloji Bölümünden Nasıl Randevu Alınır?
Romatoloji polikliniği, tıpta ileri uzmanlık gerektiren bir alan olduğundan, Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) üzerinden doğrudan randevu almak mümkün değildir. İlk olarak, İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik yapılması gereklidir. Yapılan muayene ve tetkik sonucunda hekim tarafından uygun görülen hastalar “Takip Gerektiren Hasta” olarak sisteme kaydedildikten sonra Alo 182 veya internet üzerinden randevu alabilirler. Devlet hastanesi dışındaki özel hastanelerden randevu almak için, gideceğiniz özel hastanenin telefon numarasını arayarak veya internet sitesinden kolaylıkla randevu talep edebilirsiniz.