Revani Tarifi
- Fırında
- 4 – 6 Kişilik
- 20 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Yapımı için malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Yarım limonun suyu
Üzeri için:
Hindistan cevizi
Hazırlanışı:
Revani, çat kapı gelen misafirlerinizi etkileyecek ve çay saatlerinizi renklendirecek harika bir şerbetli tatlıdır. Yapımı oldukça basit olan bu tatlı, damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakır. Revani adının kökenine değinmeden geçmeyelim: Farsça’da “ravgani” kelimesi, “yağlı, yağda pişmiş bir tür tereyağlı tatlı” anlamına gelir. Dolayısıyla, bu tatlının ismi de, içerisindeki zengin yağ içeriğinden gelmektedir. Şimdi, bu muhteşem tatlının yapımına geçelim.
Revani tatlısı nasıl yapılır?
Birinci adım:
Öncelikle şerbeti hazırlamak için bir tencereye su ve şekeri koyun. Karışımı kaynatın ve kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 20 dakika daha kaynatmaya devam edin. Şerbet kaynadıktan sonra altını kapatmadan önce yarım limonun suyunu ekleyip, karışımı oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
İkinci adım:
Bir karıştırma kabında yumurtaları ve toz şekeri bir araya getirerek, karışım köpürene kadar çırpın.
Üçüncü adım:
Köpüren karışıma irmiği, yoğurdu, sıvı yağı, limon kabuğu rendesini, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak homojen bir kıvam elde edin.
Dördüncü adım:
Son olarak, unu ekleyip karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru yağlanmış bir kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri altın rengini alana kadar pişirin.
Beşinci adım:
Fırından çıkan sıcak keki hemen soğuk şerbetle buluşturun. Şerbeti eşit bir şekilde dökerek tatlının her tarafının şerbetten faydalanmasını sağlayın. İsterseniz, tatlının üzerine Hindistan cevizi serpiştirerek sunumu daha da güzelleştirebilirsiniz.
Afiyet olsun!