Revani tanımı çat kapı gelen konuklarınıza yahut konutunuzda çay keyfi yaparken keyifle tüketebileceğiniz şerbetli tatlılar kümesinde yer alır. Üretimi epey pratik olan ve tadı damağınızdan düşemeyecek revani tatlısının isminin nereden geldiğini daha evvel duymuşmuydunuz. Revani tanımını açıklamaya geçmeden evvel kısaca revani tatlısının ismini nereden aldığından bahsedebiliriz.

Revani tatlısı ismini nerden almıştır?
Farsça ravgani “yağlı, yağda pişmiş, bir cins tereyağlı tatlı”, Farsça ravgan “yağ, bilhassa tereyağı/sadeyağı” sözcüğünden gelir. Hasebiyle revani tatlısına revani denmesinin nedeni, Farsaça’da yağda pişmiş tereyağlı tatlı olduğu için bu ismi almıştır.
Gelelim üretimi epeyce kolay ve pratik olan revani tatlısı tanımına. İşte revani tatlısı için materyaller;

Malzemeler
• 3 adet yumurta
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 1,5 su bardağı irmik
• 1,5 su bardağı un
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 1 tatlı kaşığı limonun rendesi
Şerbeti için
• 3 su bardağı su
• 3 su bardağı toz şeker
• Yarım limonun suyu
Üzeri için
• Hindistan cevizi
Revani nasıl yapılır?
• Su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Şerbet kaynayınca kısık ateşte 20 dakika daha kaynatın. Altını kapatmadan evvel yarım limon sıkın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
• Bir kaba yumurtaları ve şekeri koyup köpürene kadar çırpalım.
• Karışımın üzerine irmiği, yoğurdu, sıvı yağı, limon kabuğu rendesini, vanilyayı ve kabartma tozunu ek edip güzelce karıştıralım.
• En son unu ekleyip, karıştıralım.
• Yağlanmış kalıba döküp, evvelce ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
• Fırından çıkardığımız sıcak kekin üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökelim.
Dilerseniz üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz.
Her yemek ve hamur işi tanımlarında olduğu üzere revani tatlısı tanımında de bir grup püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor.
Emek verip vakit harcayıp hazırlamış olduğunuz revani tanımının tutması için aşağıda vermiş olduğumuz püf noktalarını değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
Revani tatlısı püf noktaları
1- Her hamur tanımında olduğu üzere kullanılan materyallerin oda sıcaklığında olması gerekir.
2- Revanin eşit ve düzgün bir formda kabarması için yumurta ve şekeri mikserde 5 dk kadar çırpın.
5- Revaninize aroma vermek için yumurta ve şekeri uygunca çırptıktan sonra içerisinde portakal kabuğu ek edebilirsiniz.
6- Fırının orta gözüne koyarak 170 derecede pişirmeniz gerekir.
7- Revaniyi fırından olmadan evvel kürdan testiyle test edip almanızı öneriyoruz. Kürdanı batırdıktan sonra kürdan pak çıkıyorsa revaniniz pişmiş demektir. Tüm bu talimatlara uyarsanız revaniniz lezzetli bir formda pişecektir.