Ramazan’ın İlk Günü İftar Menüsü
Ramazan ayının ilk gününde sofralarınızı şenlendirmek için harika bir iftar menüsü önerimiz var! Bu özel gün için hazırladığımız menü, hem lezzetli hem de pratik tariflerle dolu. İşte birinci gün iftar menüsü ve aşamalar:
Çorba: Süzme Mercimek Çorbası
Malzemeler:
- 1 bardak kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 4 bardak sıcak su
- 2 bardak sıcak et suyu
- Yarım limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl yapılır?
İlk olarak, ince ince doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı sıvı yağda kavurun. Ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyin ve karıştırın. Sonrasında et suyunu ve suyu ilave edip, orta ateşte mercimekler iyice yumuşayana dek pişirin.
Blenderdan geçirdiğiniz çorbayı daha sonra süzgeçten geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Son olarak tuz ve limon suyunu ekleyip karıştırdıktan sonra çorbanız servise hazır. Tereyağını bir tavada eritip içine pul biber ekleyerek hazırladığınız sosu çorbanın üzerine dökün ve karıştırın.
Ara Sıcak: Fırında Peynirli Sebzeli Kroket
Malzemeler:
- 2 adet orta boy patates
- 3 adet orta boy havuç
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 70 gram dil peyniri
Nasıl yapılır?
Öncelikle patates ve havuçları soyup yıkadıktan sonra iri küpler halinde doğrayın. Bir tencereye koyup tuz ekleyin ve üzerini geçmeyecek kadar su ilave ederek sebzeleri 10-15 dakika haşlayın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı bir tavada zeytinyağı, zerdeçal ve karabiberle birkaç dakika soteleyin ve kenara alın.
Haşlanan sebzeleri süzdürüp biraz soğuması için bekletin. Ardından sotelenmiş soğanı haşlanmış sebzelerin üzerine ekleyin ve püre haline getirin. Fırını 200 dereceye (varsa fan ayarında) ısıtın. Dil peynirini doğrayarak kroket hamurunun ortasına koyun ve hamuru kapatın. Hazırladığınız kroketleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve önceden ısınmış fırında 10-15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Ana Yemek: Etli Çentik Kebabı
Malzemeler:
- 400 gram kırmızı et
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet sarımsak
- Tuz, kekik, tane karabiber
- 5 adet patates
- Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için:
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı su
- Tuz, kırmızı toz biber
Nasıl yapılır?
İlk olarak eti ince uzun doğrayın ve sıvı yağda kavurun. İçine doğradığınız sarımsağı ekleyin. 1 çay bardağı sıcak suyu ilave edip karıştırın, ardından tuz ve baharatları ekleyerek pişirin. Pişen etlere tereyağını ekleyin ve karıştırdıktan sonra altını kapatın.
Patatesleri kibrit çöpü gibi ince doğrayın ve bol kızgın yağda kızartın. Sos için tereyağını ve sıvı yağı bir tavada eritip, salça ve tuz ekleyerek kavurun. Yarım çay bardağı su ve kırmızı biber ekleyip kaynatın. Servis tabağına kızarttığınız patatesleri alın, üstüne sarımsaklı yoğurt gezdirin ve etleri yerleştirin. Son olarak, etlerin üzerine sosu dökerek servis edin.
Tatlı: İncir Uyutması
Malzemeler:
- 2,5 su bardağı süt
- 7 adet kuru incir (yaklaşık 150 gram)
- 5 tatlı kaşığı iri dövülmüş ceviz içi
Nasıl yapılır?
Kuru incirleri 2-3 dakika kadar suda bekleterek işe başlayın. Suda beklettiğiniz incirleri çıkardıktan sonra saplarını ayırın ve küçük parçalar halinde doğrayın. Sütü, yoğurt mayalarken gelmesi gereken sıcaklığa kadar ısıtın. Isındıktan sonra içine doğradığınız incirleri ekleyin.
El blenderı ile incirleri süt içerisinde parçalayın. Hazırladığınız bu karışımı servis kaselerine paylaştırın ve üzerine dövülmüş ceviz serpiştirin. Son olarak, üzerine kaşıkla hafifçe bastırarak düzeltin. Servis kaselerini bir tepsiye dizin ve üstlerini streç filmle kapatın. Üzerine temiz bir mutfak örtüsü sererek mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 3 saat sonra mayalanan tatlıları buzdolabında soğutun ve soğuk olarak servis edin.