Ramazanın 4. Gün Sahur Menüsü
Ramazan ayının 4. günü sahur menüsü için hazırladığımız tarifler, hem pratik hem de lezzetli seçenekler sunuyor. Bugünün menüsünde çılbır, tavada lavaş böreği ve kırmızı erik kompostosu yer alıyor. Bu tarifler, sahurda hem enerji verecek hem de güne zinde başlamanızı sağlayacak. İşte detaylı tarifler:
Çılbır Tarifi
Güzel bir sahur için harika bir seçenek olan çılbır, protein ve kalsiyum açısından zengin bir yemektir. Yapımı oldukça kolay ve kısa sürede hazırlanabilir. İşte çılbır tarifimiz:
- Malzemeler:
- 6 bardak su
- 3 yumurta
- 1 kaşık üzüm sirkesi
- 3 kaşık yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı tereyağı
- Pul biber, kekik, tuz
- Nasıl Yapılır?
- Suyu derin bir tencereye ekleyin ve kaynamaya başladığında altını kısın.
- Kaynayan suya sirke ekleyin ve bir kaşıkla karıştırarak bir girdap oluşturun. Yumurtaları bu girdaba kırın.
- Yumurtaların eşit bir şekilde pişmesi için ara ara karıştırarak beyazların yumurtanın etrafına toplanmasını sağlayın.
- Yumurta sarıları sulu kalacak şekilde beyazların tam pişmesini sağlayarak 3-4 dakika pişirin.
- Pişen yumurtaları servis tabağına alın.
- Bir kasede yoğurdu karıştırın ve rendelenmiş sarımsağı ekleyin.
- Küçük bir tavada tereyağını eritin ve içine nane ile pul biber ekleyin.
- Pişmiş olan poşe yumurtaların üzerine önce yoğurdu, ardından tereyağını gezdirerek servis edin.
Tavada Lavaş Böreği Tarifi
Bu sahurda ekmek yerine tercih edebileceğiniz lezzetli bir alternatif olan tavada lavaş böreği, sizi tok tutacak ve harika bir tat sunacak. İşte bu pratik tarif:
- Malzemeler:
- 4 adet lavaş
- 1 çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- İçi İçin:
- Peynir
- Maydanoz
- Nasıl Yapılır?
- Süt, sıvı yağ ve yumurtayı bir kasede iyice çırpın.
- İlk lavaşı tereyağıyla yağladığınız tavaya serin.
- Üzerine hazırladığınız sostan bolca sürün.
- İkinci lavaşı serin ve tekrar sos dökün.
- Peynirli ve maydanozlu harcı yayın. Üzerine üçüncü lavaşı serin.
- Son olarak dördüncü lavaşı da ekleyip kalan sosu dökün.
- Tavayı büyük gözlü ocakta kısık ateşte pişirin.
- Altının pişip pişmediğini kontrol edin. Pişince üstünü de tereyağıyla yağlayarak tabak yardımıyla ters çevirip diğer yüzünü de pişirin.
- Sıcak servis yapın.
Kırmızı Erik Kompostosu
Oruç tutarken susuz kalmanızı önleyen ve serinleten bir içecek olan kırmızı erik kompostosu yapımı da oldukça kolay. İşte bu lezzetli ve ferahlatıcı kompostonun tarifi:
- Malzemeler:
- 2 kg minik kırmızı erik
- 2 su bardağı toz şeker
- Yarım çay kaşığı limon tuzu
- 2 litre su
- Nasıl Yapılır?
- Erikleri iyice yıkayın ve tencereye alın. Üzerine suyu ekleyin.
- Orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca toz şekeri ekleyin ve 5 dakika daha kaynatmaya devam edin.
- Limon tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Ilıdıktan sonra bir kaseye dökün ve buzdolabında soğutun. Soğuduktan sonra servis edin.
Afiyet olsun!