Ramazan’ın 3. Günü Sahur Menüsü
Ramazan ayının ruhuna uygun, hem lezzetli hem de besleyici bir sahur menüsü hazırlamak, gün boyunca zinde kalmanızı sağlar. Bu menüde yer alan yulaflı omlet ve yoğurtlu pancar ezmesi, tok tutma özellikleriyle dikkat çekerken, susatmayan ramazan şerbeti de serinletici bir içecek alternatifi sunuyor. İşte sahur için önerdiğimiz sağlıklı tarifler:
Yulaflı Omlet
Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı yulaf
- 2 kibrit kutusu büyüklüğünde lor peyniri
- Birkaç dal maydanoz
- 2 çay bardağı süt
- Bir tutam kekik
- Bir tutam pul biber
Hazırlanışı:
- Tüm malzemeleri geniş bir kapta iyice çırpın.
- Yulafın kabarması için karışımı 10-15 dakika bekletin.
- Bu süre zarfında seramik veya yapışmaz tabanlı tavayı hafifçe yağlayıp ısıtın.
- Karışımı tavaya dökerek orta ateşte pişirin, her iki tarafını da güzelce kızartın.
Yoğurtlu Pancar Ezmesi
Malzemeler:
- 2 adet orta boy pancar
- 5 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı toz ceviz içi
- 1 yemek kaşığı tahin
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5-6 dal maydanoz
Hazırlanışı:
- Küçük bir tencereye 1,5 su bardağı su koyun ve kaynamaya bırakın.
- Pancarların kabuklarını soyduktan sonra, kaynayan suya ekleyin.
- Pancarlar hafif yumuşayana kadar 10-15 dakika kadar haşlayın, ardından çıkarıp soğumaya bırakın.
- Eğer yoğurdunuz varsa, suyunu süzerek bir kapta diğer malzemelerle karıştırın.
- Pancarlar soğuduğunda rendeleyin ve fazla suyunu süzmek için bir süzgeçte bekletin.
- Rendelediğiniz pancarları yoğurt karışımına ilave edip iyice karıştırın.
- Son olarak, üzerine zeytinyağı gezdirip maydanoz ile süsleyerek servis edin.
Susatmayan Ramazan Şerbeti
Malzemeler:
- 500 gr kırmızı erik
- 250 gr vişne
- 2 su bardağı şeker
- 1 kabuk tarçın
- 4-5 adet karanfil
- 1 silme çay kaşığı yenibahar
- 1 silme çay kaşığı zencefil
- 10-15 kakule tohumu (kapsülün içinden çıkan miniklerden)
- 4 litre su
Hazırlanışı:
- Öncelikle vişne ve eriklerin saplarını ayıklayıp iyice yıkayın.
- Erikler büyükse dörde bölerek tencereye alın.
- Üzerine 2 litre su ekleyin ve tarçın, karanfil, kakule, zencefil ve yenibaharı ekleyip kaynatın.
- Meyveler yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin.
- Ateşten aldıktan sonra, meyveler içinde bekleyerek ılınmasını bekleyin.
- Ilındıktan sonra, bir tülbent yardımıyla süzerek meyve suyunu elde edin.
- Kalan 2 litre suyu da ekleyin ve şekerini ekleyip eriyene kadar karıştırın.
- Soğuk servis yaparak afiyetle tüketin.