İftara ne pişireceğim derdine son! Ramazan’ın 2. günü için hazırladığımız günün iftar menüsünü sizlerle paylaşıyoruz. Bu özel menüde, lezzetli bir çorba, enfes bir ara sıcak, doyurucu bir ana yemek ve tatlı bir kapanış yer alıyor. Hadi başlayalım!
Çorba: Yayla Çorbası
Malzemeler:
- 1 küçük fincan pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım küçük fincan un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
Nasıl yapılır?
- Öncelikle, su, sıvı yağ, tuz ve pirinçleri bir tencereye alın. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatın.
- Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve unu 1 su bardağı su ile iyice çırpın.
- Pirinçler yumuşadıktan sonra, karıştırarak yoğurtlu karışımı tencereye ekleyin ve kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
- Daha sonra, çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Ayrı bir tavada erittiğiniz tereyağına nane ekleyip, çorbanın üzerine dökün.
- Çorbanızı ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin ve ardından servis edin.
Ara Sıcak: Paçanga Böreği
Malzemeler:
- 1 adet yufka
- 4 dilim pastırma
- 4 dilim kaşar peyniri
- 1 adet domates
- 1 adet köy biberi
Nasıl yapılır?
- Öncelikle biberleri küçük doğrayın ve az sıvı yağ ile sotelenmeye alın. Ardından kabuğu soyulmuş domatesi ekleyip birkaç dakika daha sotelenmesini sağlayın.
- Yufkayı 4 eşit parçaya kesin ve geniş tarafına önce pastırma dilimlerini, ardından kaşar peynirini ve en üste sotelenmiş domatesli-biberli karışımı yerleştirerek sigara böreği gibi sarın.
- Hazırladığınız börekleri kızdırılmış sıvı yağda altın rengi alana kadar kızartın ve sıcak olarak servis edin.
Ana Yemek: Patlıcan Kebabı
Malzemeler:
- 7 adet patlıcan
- 1 kg kıyma
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 adet çeri domates
- 1 adet çarliston biber
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Nasıl yapılır?
- Öncelikle patlıcanları kalın dilimler halinde doğrayın ve tuzlu suda 15 dakika bekletin, ardından suyunu süzün.
- Rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı, kıymayı ve baharatları bir kapta yoğurun ve köfte şekli verin.
- Tepsiye birer patlıcan dilimi ve köfte yerleştirerek dizin. Ortasına çeri domates ve dilimlenmiş biber yerleştirin.
- Tuz ekleyin ve sıvı yağı fırçayla üzerine sürün. Tereyağı parçalarını da ekleyin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
- Kızardıktan sonra bir bardak sıcak su ekleyip, yağlı kağıt ile üzerini kapatıp tekrar fırınlayın.
Tatlı: Fırında Sütlaç
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı haşlanmış pirinç
- 1 su bardağı şeker
- 2 yumurta sarısı
- 1 litre süt
- 1 çay bardağı soğuk su
- Vanilya
Nasıl yapılır?
- Tencereye süt ve şekeri koyun, çırpma teli ile karıştırın. Ardından 2 yumurta sarısını ekleyin.
- Önceden sıcak suda haşladığınız pirinci ilave edin. Bu sırada nişastayı bir kasede soğuk su ile eritin.
- Süt kaynamaya başladığında, nişastayı yavaşça ekleyin ve sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın.
- Tüm malzemeyi ısıya dayanıklı servis kaselerine dökün. Fırın tepsisine kaselerin tabanını geçecek şekilde soğuk su koyun ve kaseleri yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 15 dakika pişirin. Afiyet olsun!