17. Gün Sahur Menüsü
Ramazan’ın 17. gününde sahur için hazırladığımız menü, hem doyurucu hem de susatmayacak lezzetlerle dolu. Ev yapımı krem peynirin tadını çıkarırken, pastane açması ile güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Özellikle, şeftalili üzüm kompostosu orucunuzu rahatça geçirmenize yardımcı olacaktır. İşte detaylı sahur menümüz:
Pastane Açması Tarifi
Malzemeler:
- 4.5 su bardağı un
- 1 su bardağı mısırözü yağı
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kuru maya
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 1.5 su bardağı ılık su
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak, maya, tuz ve şekeri bir kapta karıştırın. Üzerine ılık suyu ekleyerek mayanın aktive olmasını bekleyin.
- Daha sonra, mısırözü yağını ve ununu ekleyin. Hamurun kıvamını ayarlamak için önce 1 bardak su ekleyin, ardından gerekirse daha fazla un ekleyebilirsiniz.
- Hamuru yoğurduktan sonra, üzerini örtüp 1 saat dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurdan parçalar koparıp şeritler haline getirin ve halkalar oluşturun.
- Oluşturduğunuz halkaları bükerek açma görünümünü verin. Bu halkaları 30 dakika daha mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
Krem Peynir Tarifi
Malzemeler:
- 300 gr yağlı yumuşak beyaz peynir
- 4 yemek kaşığı süt
Nasıl Yapılır?
- Beyaz peyniri bir kasede çatalla ezin.
- Üzerine sütü ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar bir blenderdan geçirin.
- Hazırladığınız krem peyniri servis tabağına alarak sunuma hazırlayın.
Şeftalili Üzüm Kompostosu
Malzemeler:
- 2 çorba kasesi taze yeşil üzüm tanesi
- 2 adet olgun şeftali
- 1.5 litre su
- 1/2 su bardağı şeker
- 1 çubuk tarçın
Nasıl Yapılır?
- Üzüm tanelerini ve doğranmış şeftalileri bir tencereye alın. Üzerine 1.5 litre soğuk suyu ekleyin.
- Orta ateşte 20 dakika kadar pişirin.
- Daha sonra çubuk tarçını ekleyip 3-5 dakika daha kaynatın. Ardından tarçını çıkarın.
- Şekeri ekleyip karıştırarak eritin. 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
- Kompostoyu ılıdıktan sonra buzdolabına alıp soğutun ve soğuk servis yapın.
Afiyet olsun!