Ramazan ayı geldiğinde sofralarımıza konuk olan hurmalar, bu dönemde daha fazla tüketilmeye başlanır. Bu sağlıklı ve lezzetli meyveyi, iftar sofralarında farklı tatlarla birleştirerek değerlendirmeye ne dersiniz? İşte, iftar menülerinize yeni bir soluk getirecek, birbirinden enfes ve hafif hurma tatlısı tarifleri!
Hurmalı Fit Toplar
- 17 adet yaş hurma
- 4 yemek kaşığı yulaf
- Dilediğiniz kadar badem
- Kaplamak için Antep fıstığı veya Hindistan cevizi
Öncelikle 17 adet yaş hurmayı ılık suda 15 dakika bekletin. Bekledikten sonra, havanda ezdiğiniz bademleri ve kontrollü bir şekilde eklediğiniz yulaf kepeğini (yaklaşık 4 yemek kaşığı) ilave edin. Karışımı güzelce yoğurduktan sonra, küçük yuvarlak toplar haline getirin ve Antep fıstığına veya Hindistan cevizine bulayarak servis edin.
Hurmalı Cevizli Bar
- 15 adet hurma
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1/2 su bardağı ceviz
- 1/2 su bardağı rendelenmiş Hindistan cevizi
- 5 yemek kaşığı su
Hurmaları 15 dakika boyunca suda bekletin. Sonrasında, tüm malzemeleri robottan geçirerek homojen bir karışım elde edin. Bu karışımı şekil verip, 30 dakika süreyle buzlukta bekletin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Hurmalı Sütlü Tatlı
- 1 litre süt
- 2,5 yemek kaşığı un
- 2,5 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 20-22 adet hurma
Hurmaları 5 dakika sıcak suda bekletin, ardından çekirdeklerini çıkartarak blenderda birkaç kaşık süt ile püre haline getirin. Ayrı bir kapta süt, şeker, un ve nişasta ile muhallebiyi hazırlayın. Kaynayan muhallebiyi ocaktan alıp, vanilya ve hurma püresini ekleyerek 5 dakika daha kaynatın. Karışımı kâselere dökün ve dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.
Hurmalı Pratik Rulo
- 500 gram ezilmiş hurma
- 8 adet pötibör bisküvi
- 3 yemek kaşığı bal veya tercih ettiğiniz bir şurup
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1-2 yemek kaşığı su
Tüm malzemeleri robota koyarak hamur kıvamında bir karışım elde edin. Harcı ikiye bölüp yağlı kâğıtlar arasında açarak rulo haline getirin. Diğer parçayı da aynı şekilde açıp, ruloyu içine koyarak büyük bir rulo elde edin. Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra ince dilimler halinde kesip servis yapabilirsiniz.
Hurmalı İrmik Tatlısı
Öncelikle 2 adet hurmayı sıcak suda bekletin ve küçük parçalara doğrayın. 1 su bardağı süte 1 yemek kaşığı irmik ve doğradığınız hurmaları ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kısıp irmikler şişene kadar pişirin. Kâseye doldurduğunuz tatlıyı oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletin, ardından buzdolabında soğutun. Servis ederken ceviz kırığı ve tarçın serpebilirsiniz.
Mevlevi Tatlısı
- 500 gram hurma
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı ceviz
- 2-3 yemek kaşığı tahin
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı toz karanfil
Çekirdekleri çıkarılan hurmaları blendera koyun. Üzerine kuru üzüm, ceviz, tahin, tarçın ve karanfili ekleyip tüm malzemeleri blenderden geçirin. Karışımı elinizle yuvarlayıp beyaz haşhaş veya toz bademe bulayarak servis yapabilirsiniz.