Ramazan Ayında Su ve Sıvı Dengesi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, ramazan ayında vücudun su ve sıvı dengesinin korunmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Kaya, su ve sıvı ihtiyaçlarının sıklıkla karıştırıldığını belirtti.
Su, Sıvıdan Farklıdır
Çay, komposto, ayran gibi içeceklerin vücudun su ihtiyacını değil, sıvı ihtiyacını karşıladığını ifade eden Kaya, “Sağlıklı bir yetişkinin günlük alması gereken enerji miktarı yaklaşık 2.000-2.500 kalori civarındadır. Bu nedenle, günlük su ihtiyacı 2-2,5 litre kadar olmalıdır. Ancak spor yapan ya da aktif bir yaşam sürdüren bireylerin su ihtiyacı daha fazla olabilir, hatta 3.000-4.000 kalori harcayanlar için bu miktar artacaktır.” diye konuştu.
SU VE SIVI BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR
Prof. Dr. Kaya, sıvı ve su ihtiyacının karıştırılmasına dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:
- Sıvı almak, yalnızca su içmek demek değildir. Bu konuda dikkatli olmalıyız.
- Çay ve kahve tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Günlük kahve alımını bir fincanla sınırlamakta fayda var. Granül kahve tüketiminde 3-4 fincanı aşmamak, daha sağlıklı olacaktır.
- Aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sahurda yumurta, peynir, domates, omlet ve menemen gibi hafif yiyecekler tercih edilmelidir.
- Hamur işlerinin tam tahıllı unlardan yapılması önerilir. Yağda kızartılmış yiyeceklerden kaçınmak, susuzluk hissini azaltacaktır.
- Tuzlu ve aşırı şekerli yiyecekler su ihtiyacını artırabilir. Bu nedenle, sahurda yeterli su içmeye özen göstermeliyiz.
- Ağır tatlılar yerine, meyvenin kendi şekeriyle hazırlanmış kompostolar tercih edilmelidir. Ayrıca, ayran da sıvı ihtiyacını karşılamak için faydalı bir içecektir.
“ÇOK FAZLA ÇAY TÜKETİMİ DE SUSUZLUK YAPABİLİR”
Kaya, aşırı çay tüketiminin de tavsiye edilmediğini belirterek, “Çay çok fazla tüketildiğinde, sahurda vücudumuzun susuz kalmasına neden olabilir. Çayın vücuttan idrar atıcı bir özelliği bulunmaktadır. Eğer bu duruma dikkat edilmezse, vücut gün boyu yeterince su alamayacak ve çay nedeniyle vücuttan su atılırsa, susuzluk hissi daha da artacaktır.” dedi. Bu durumun, gün içinde konsantrasyon güçlüğü ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açabileceğini vurguladı.
İFTARDA YEMEK ÖNCESİ İÇİLEN FAZLA SU TÜKETİMİ TOKLUK HİSSİ OLUŞTURUR
İftarın su ile açılabileceğini ancak yemekten önce fazla su tüketiminin mide şişkinliğine ve doygunluğa neden olabileceğini belirten Kaya, “Bu durum, yemek yeme isteğimizi azaltabilir. Orucumuzu su ve çorba ile açmak iyi bir başlangıç olacaktır. İftar sonrası biraz beklemek, vücudun kendini toparlamasına yardımcı olacaktır.” diye ekledi.
Kaya, iftarda zeytin, yağlı sebzeler, bol sebze ve meyve, et, tavuk, balık ve kuru baklagil yemeklerinin tüketilmesinin faydalı olacağını vurguladı. Yemekten sonra su içmenin daha uygun olduğunu, kilo problemi ile mücadele edenlerin ise yemekten önce su alımının iştahlarını keseceğini belirtti.