Ramazan Ayında Sofralara Lezzet Katacak Özel Tarifler
Gastronomi ve Mutfaklar Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman, Ramazan ayında sağlıklı ve lezzetli tarifler sunarak aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı. Shipman, sindirimi kolay besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Sindirim Dostu Besinler
“Yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillikler ve esmer ekmek gibi sindirimi kolay olan besinler tercih edilmelidir.” diyerek, bu tür gıdaların bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olacağını ve hazımsızlık sorunlarını önleyeceğini ifade etti. Ayrıca, sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Shipman, iftar sofralarında et yemeklerinin sebzeli olarak hazırlanmasının faydalı olacağını, yoğurt ve ayran gibi hazmı kolaylaştıran yiyeceklerle birlikte tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Dr. Shipman, tatlı olarak hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi. Ayrıca sarmalar ve börekler yerine uzun süre tok tutan ve kolay sindirilen kuru meyveler ile çerezlerin ikram edilebileceğini belirtti. Gün içinde yürüyüş veya ev içerisinde yapılabilecek fiziksel aktivitelerin de önemine dikkat çekti.
Lezzetli Tarifler
Ramazan ayında sofralara lezzet katacak özel tarifler de paylaşan Dr. Shipman, aşağıdaki tarifleri öneriyor:
Anneannemin Pilavı
- Malzemeler:
- 1 su bardağı pirinç
- 1.5 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet soğan
- 2-3 adet kuru kayısı
- 20 adet ceviz
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 4-5 adet kabuğu soyulmuş badem
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1-2 damla limon suyu
- 1-2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
- 1 yemek kaşığı nar tanesi (isteğe göre)
Nasıl yapılır? Ilık suyun içerisine koyduğunuz pirinçleri bir miktar tuz ekleyerek 15-20 dakika bekletin. Bol soğuk su ile yıkayıp tüm nişastasını akıtıp, süzün. Zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresine alarak eritin. Küçük doğranmış soğanları yağda renkleri değişene kadar kısık ateşte kavurun. Dolmalık fıstıkları ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Pirinci ekleyip 2 dakika kadar kavurduktan sonra, badem, ceviz, küçük doğranmış kuru kayısı ve kuş üzümlerini de ilave edip 5 dakika kadar kavurun. (Ceviz, kuş üzümü ve bademleri 1 saat kadar suda bekletin.) Tuz, karabiber, tarçın ve limon suyunu ekleyip, üzerine tavuk ya da et suyunu ilave edin, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken pilavı demlenmesi için 15 dakika kadar dinlendirin. Servis tabağına aldığınız pilavı nar taneleri ve dereotu ile süsleyin.
Kayısı Hoşafı
- Malzemeler:
- 15 adet kuru kayısı
- 1 su bardağından bir parmak az toz şeker
- 8 bardak su
- 2 adet karanfil
- 1-2 adet tarçın çubuğu
- Yarım çay kaşığı yenibahar
- 2-3 adet kabuğu ile yuvarlak dilimlenmiş limon
- 2-3 adet kabuğu ile yuvarlak dilimlenmiş portakal
- 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
Nasıl yapılır? Suyu, şekeri, tarçın çubuklarını, yenibaharı, muskat ve karanfili şeker eriyinceye kadar orta/kısık ateşte kaynatın. Kayısı, portakal ve limon dilimlerini ekleyin, 5-7 dakika daha kısık ateşte pişirin ve ocaktan alın. Sıcakken, sterilize ettiğiniz cam kavanozlara doldurabilirsiniz; Ramazan ayı boyunca istediğiniz zaman içebilirsiniz. Hoşafı servis ederken içine 1 yaprak taze nane koyarak lezzetini artırabilirsiniz.