12. Gün İftar Menüsü
Ramazan ayının 12. gününde, sizlere yöresel ve doyurucu lezzetlerden oluşan bir iftar menüsü sunuyoruz. İftar sofrasında, sıcacık bir çorba, lezzetli bir ara sıcak, doyurucu bir ana yemek ve tatlı ile günün yorgunluğunu atmaya hazır olun. İşte, bugünün menüsü:
Çorba: Ezogelin Çorbası
Malzemeler:
- 2 çay bardağı kırmızı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
Servisi için:
- 1/2 adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl yapılır?
– Öncelikle geniş bir tencereye 6 su bardağı sıcak suyu ekleyip kaynatın. Yıkayıp süzdüğünüz kırmızı mercimekleri tencereye ilave edin.
– Ardından pirinci, bulguru ve tuzu ekleyerek karıştırın. Hepsini bir arada, yaklaşık 35 dakika boyunca, mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
– Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Küp doğranmış kuru soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Üzerine domates salçasını ilave edin ve 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyerek 2 dakika daha kavurmaya devam edin.
– Kavrulan karışımı çorbanın bulunduğu tencereye ekleyin ve çorbayı 10 dakika daha kaynatın. Sıcak servis yaparken, limon suyu ve pul biber ile tatlandırmayı unutmayın.
Ara Sıcak: İçli Köfte
Malzemeler:
- Yarım kilo kıyma
- 5 bardak ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 kaşık pul biber
- Tuz
- Karabiber
İç Harcı için:
- 1 kilo kıyma
- 1 bardak ceviz
- 4 adet soğan
- Antep fıstığı
- Pul biber
- Tuz
Nasıl yapılır?
– Öncelikle iç harcı hazırlamakla başlayın. Kıymayı geniş bir tavaya alın, ince doğranmış soğanları ekleyip kavurun.
– Ardından ceviz ve Antep fıstıklarını ekleyin. Baharatları da ilave ettikten sonra iç harcınızı iyice kavurun ve ocaktan alın.
– Başka bir kapta, diğer malzemeleri bir araya getirip yoğurmaya başlayın. Su ekleyerek hamur haline gelene kadar yoğurun. Elde edilen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp içini oyun.
– İç harçtan koyduktan sonra köfteleri kapatın. Hazırladığınız köfteleri kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın ve sıcak servis edin.
Ana Yemek: Etli Fajita Dürüm
Malzemeler:
- 150 gram bonfile
- 2 adet lavaş
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 6-7 adet mantar
- 1 tutam kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 4-5 adet marul yaprağı
Nasıl yapılır?
– Geniş bir tavayı ısıtın, zeytinyağı ile yağlayarak biberleri ekleyin. Biberler sotelenirken, şeritler halinde doğradığınız bonfile etlerini ilave edin.
– Mantarları temizleyip tavaya ekleyin, tüm malzemeleri hızlıca karıştırarak sotelemeye devam edin.
– Etler pişmeye yakın kimyon, karabiber ve tuzu ekleyin. Lavaşları ısıtmak için tavaya kapatın.
– Isınan lavaşların ucuna pişen etleri yerleştirin ve doğranmış marul yaprakları ile süsleyin. Kenarlarını kıvırarak dürüm şeklinde sarın ve sıcak olarak servis edin.
Tatlı: Şam Tatlısı
Malzemeler:
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- 1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Nasıl yapılır?
– Bir kapta şeker, yoğurt ve sıvı yağı pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Ardından irmik, karbonat ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.
– Unu kontrollü bir şekilde ilave edip karıştırmaya devam edin. Yağlanmış kare bir borcama harcı dökün.
– İkiye kesilmiş fıstıkları üzerine düzgün bir şekilde dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar 40 dakika pişirin.
– Şerbet için şeker ve suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon dilimini ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
– Tatlıyı fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Dilimledikten sonra sıcak şerbeti üzerine gezdirin ve tatlının şerbeti çekmesi için üzerini büyük bir tepsiyle kapatıp 1-2 saat bekletin.